Ajatola Ali Hamenej. Foto: EPA
Ajatola Ali Hamenej. Foto: EPA

Ob tem je dejal, da bodo o usodi regije odločile uporniške sile s Hezbolahom na čelu, in izrazil prepričanje, da bo Libanon "sovražnika prisilil, da bo obžaloval svoje poteze". Pričakovano je bil zelo oster. "Naj sionistični kriminalci vedo, da so preveč nepomembni, da bi lahko povzročili veliko škodo močnim strukturam Hezbolaha v Libanonu."

Alija Hameneja so predtem ob poostrenih varnostnih ukrepih prepeljali na varno lokacijo znotraj države, je poročal Reuters, ki se sklicuje na dva iranska uradnika.

Ob tem Reuters navaja informacije virov, da so iranske oblasti v stalnem stiku z libanonskim gibanjem Hezbolah in drugimi regionalnimi zavezniki glede nadaljnjih korakov, potem ko je Izrael sporočil, da so v petkovem napadu na jugu Bejruta izraelske sile ubile vodjo Hezbolaha Hasana Nasralo.

Sorodna novica Izraelska vojska trdi, da je vodja Hezbolaha Hasan Nasrala mrtev: "Pripravljeni smo na eskalacijo"

Kot poroča BBC, smrt Nasrale pomeni veliko stopnjevanje napetosti, zdaj so vse oči uprte v Iran, kakšen bo njegov odziv. Teheran je doslej napade izraelskih sil na Libanon in napade Hezbolaha na Izrael spremljal zadržano, zdaj pa se postavlja vprašanje, kako se bo odzval na zadnje dogodke v svoji ključni zaveznici na Bližnjem vzhodu. Nasrala je bil na čelu Hezbolaha od leta 1992, imenoval je zveste poveljnike, ki so majhno vojaško enoto preobrazili v močno vojaško silo, ob podpori Iranske revolucionarne garde je nadzoroval kopičenje velikega vojaškega arzenala. Kot meni BBC-jev dopisnik, smrt Nasrale in več drugih visokih poveljnikov pomeni hud udarec za Hezbolah z več vidikov.

Letalo iz Irana preusmerili, ne bo pristalo v Bejrutu

Al Džazira navaja libanonsko državno agencijo, da je libanonski minister za javna dela in promet Ali Hamieh naročil letališču v Bejrutu, naj preusmeri iransko letalo, ki je na poti tja. Reuters navaja, da je izraelska stran predtem posvarila zračno kontrolo na letališču, da bo uporabila "silo", če bo letalo pristalo. Ni jasno, kaj je na letalu, je za Reuters dejal vir.

Med vojno leta 2006 so izraelske sile bombardirale bejrutsko letališče.