Ponoči je bilo v južnem predmestju Bejruta slišati številne eksplozije, navajata BBC in Reuters. Foto: Reuters
Ponoči je bilo v južnem predmestju Bejruta slišati številne eksplozije, navajata BBC in Reuters. Foto: Reuters

Hezbolah je novico potrdil zgodaj popoldne ter navedel, da je Nasrala umrl "po izdajalskem zionističnem napadu na južno predmestje", in obljubil, da bo nadaljeval boj proti Izraelu in še nadalje podpiral Gazo in Palestino. Kmalu po objavi smrti svojega voditelja je Hezbolah začel nov raketni napad na Izrael.

Po navedbah izraelskih sil so v napadu poleg Nasrale ubili tudi Alija Karkija, poveljnika Hezbolahove južne fronte, pa tudi poveljnika Hezbolahove raketne enote Muhameda Alija Ismaila, ki naj bi bil odgovoren za izstreljevanje raket na Izrael in naj bi vodil teroristične napade. Ubit naj bi bil tudi njegov namestnik Husein Ahmad Ismail. Zjutraj je izraelska vojska sporočila še, da so ponoči "eliminirali" vodstvo palestinskega gibanja Hamas v južni Siriji na čelu z Ahmadom Muhamedom Fahdom.

EU letalskim družbam priporoča, naj se izogibajo zračnemu prostoru Libanona in Izraela

Agencija EU-ja za varnost v letalstvu (EASA) je sporočila, da skupaj z Evropsko komisijo pozorno spremlja napete razmere na Bližnjem vzhodu in njihov vpliv na civilno letalstvo. Zaradi poslabšanja varnostnih razmer obe letalskim družbam priporočata, naj se do 31. oktobra izogibajo zračnemu prostoru Libanona in Izraela.

"Opaziti je bilo splošno povečanje števila zračnih napadov in poslabšanje varnostnih razmer, kar vpliva na varnost zračnega prostora nad Izraelom in Libanonom," je v varnostno-informacijskem biltenu sporočil EASA in skupaj s komisijo priporočil, da se v "zračnem prostoru Libanona in Izraela ne opravlja poletov na vseh ravneh". Priporočilo velja do 31. oktobra, poroča STA.

Britanski medij ob tem navaja informacije svojih libanonskih vojaških zvez, da je izraelska vojska v napadih s t. i. težkimi bombami skušala uničiti mrežo predorov in s tem Nasrali onemogočiti umik. Napade na "teroristične tarče", kot se je izrazila, je izraelska vojska nadaljevala vse do jutra predvsem v dolini Beka na vzhodu države, so sporočili. Po poročanju BBC-ja in Reutersa je bilo še zjutraj mogoče slišati eksplozije v južnem predmestju Bejruta.

"Nadaljevali bomo operacije, da bi uničili Hezbolahove ofenzivne zmogljivosti. Hezbolah je strateško namestil orožje na civilnih območjih in s tem ogrozil libanonske civiliste, da bi škodoval Izraelcem," je izraelska vojska sporočila na družbenem omrežju X. "Naša vojna je proti Hezbolahu in ne proti libanonskemu ljudstvu," je dodala.

"Nasrala ne bo več teroriziral sveta"

Tiskovni predstavnik izraelske vojske Nadav Šošani je na novinarski konferenci ponovil, da je Nasrala zagotovo mrtev, pri čemer pa ni želel razkriti podrobnosti. Kot je dejal, je Nasrala "desetletja teroriziral Izrael" in je bil eden najvplivnejših teroristov na svetu. Po njegovih besedah je prav pod njegovim vodstvom Libanon postal "oborožena baza". Kot je še dejal Šošani, so pripravljeni nadaljevati operacijo v Libanonu, pri čemer ni potrdil namigov, da se Izrael pripravlja na kopensko operacijo, je pa poudaril, da ima vojska "na razpolago širok nabor orodij in jih je pripravljena uporabiti".

Šošani je v izjavi poudaril še, da se "osredotočajo na odpravo groženj terorističnih napadov", pri čemer pa so "pripravljeni na eskalacijo razmer": "Naše sile so v visoki pripravljenosti."

Hagari: Ne vodimo vojne proti libanonskemu ljudstvu – to je vojna proti Hezbolahu

Tiskovni predstavnik izraelske vojske kontraadmiral Daniel Hagari je dejal, da je bil sedež Hezbolaha v Bejrutu, kjer je bil v izraelskem napadu ubit Nasrala, po mednarodnem pravu legitimen vojaški cilj.

Hagari je vodjo Hezbolaha Hasana Nasralo opisal za "enega največjih sovražnikov Izraela". Dejal je še, da je Izrael izdal strožje smernice za civiliste in omejil velikost zborovanj na območjih osrednjega Izraela na 1000 ljudi.

Načelnik generalštaba izraelske vojske Herci Halevi pa je v izjavi za javnost poudaril, da kljub smrti Nasrale Izrael še ni končal operacije: "To še ni zadnje dejanje. Sporočilo vsem, ki ogrožajo državljane Izraela, je jasno: vemo, kako vas doseči."

Abu Zuhri: Umor Hasana Nasrale ne bo zlomil volje do upora

Palestinska islamistična skupina Hamas je sporočila, da žaluje za vodjo Hezbolaha in dejala, da bo njegova smrt le še okrepila boj proti Izraelu.

"Zločini in umori, ki jih je zagrešila okupacija (Izrael), bodo le še okrepili odločnost in vztrajnost odpora v Palestini in Libanonu, ki bo nadaljeval pot upora do zmage," je Hamas zapisal v izjavi.

Visoki predstavnik Hamasa Sami Abu Zuhri je ob smrti vodje Hezbolaha dejal, da njegov "umor ne bo zlomil volje do upora in prepričani smo, da bo okupacija izgubila bitko". Hamas je ponovno izrazil solidarnost podporo "bratom v Hezbolahu in islamskem odporu v Libanonu", ki sodelujejo v boju proti Izraelu.

Islamski džihad, palestinska islamistična skupina in Hamasov zaveznik v vojni v Gazi, je sporočil, da bodo odporniške sile v Libanonu, Palestini in regiji "prej ali slej prisilile sovražnika, da bo plačal ceno svojih zločinov in okusil poraz za to, kar so storile njegove grešne roke".

Iransko zunanje ministrstvo je sporočilo, da se bo pot vodje Hezbolaha Nasrale "nadaljevala, njegov cilj pa se bo uresničil z osvoboditvijo Izraela".

Urad iraškega predsednika vlade je sporočil, da je Irak razglasil tridnevno žalovanje za Hasanom Nasralo.

Turški predsednik Recep Tayyip Erdogan je dejal, da Turčija obsoja nedavne napade na Libanon in podpira libanonsko ljudstvo, ter izrazil sožalje ubitim. Varnostni svet Združenih narodov je pozval, naj zaustavi izraelske napade na Libanon, Gazo in Zahodni breg.

Sorodna novica Iranski ajatola Ali Hamenej pozval muslimanski svet, naj se sooči z Izraelom

Ajatola Ali Hamenej pozval muslimanski svet proti Izraelu

Oglasil se je tudi vrhovni iranski verski voditelj ajatola Ali Hamenej, ki je dejal, da je nujno, da "vsi muslimani stojijo ob strani Libanonu in ponosnemu Hezbolahu z vsemi razpoložljivimi sredstvi in jima pomagajo pri spopadu z uzurpatorskim, zatiralskim in zlobnim režimom".

Ob tem je dodal, da bodo o usodi regije odločile uporniške sile s Hezbolahom na čelu, in izrazil prepričanje, da bo Libanon "sovražnika prisilil, da bo obžaloval svoje poteze". Pričakovano je bil zelo oster. "Naj sionistični kriminalci vedo, da so preveč nepomembni, da bi lahko povzročili veliko škodo močnim strukturam Hezbolaha v Libanonu."

Ajatolo so predtem ob poostrenih varnostnih ukrepih prepeljali na varno mesto znotraj države, je poročal Reuters, ki se sklicuje na dva iranska uradnika.

Fotografija Hasana Nasrale med žalovanjem za ubitimi člani Hezbolaha v nedavnih sočasnih detonacijah pozivnikov. Foto: Reuters
Fotografija Hasana Nasrale med žalovanjem za ubitimi člani Hezbolaha v nedavnih sočasnih detonacijah pozivnikov. Foto: Reuters

Libanon bolnišnice poziva, naj ne sprejemajo nenujnih primerov

Libanonsko ministrstvo za zdravje je sporočilo, da je bilo v petkovih napadih ubitih 11 ljudi, še 108 pa ranjenih. Od ponedeljka so izraelski napadi na cilje v Libanonu zahtevali najmanj 700 življenj.

Zaradi obsežnih izraelskih napadov na Bejrut je libanonsko ministrstvo za zdravje danes sporočilo, da nameravajo evakuirati bolnišnice v južnih predmestjih prestolnice. Ob tem je bolnišnice, ki jih izraelski napadi niso prizadeli, pozvalo, naj do konca prihodnjega tedna prenehajo sprejemati nenujne primere, da bi naredili prostor za sprejem evakuiranih pacientov.

Dim se nad južnim predmestjem Bejruta še vedno vali. Foto: Reuters
Dim se nad južnim predmestjem Bejruta še vedno vali. Foto: Reuters

Hezbolah potrdil, da je izstrelil več raket nad Izrael

IDF je sporočil, da je zgodaj zjutraj prestregel nekaj od 10 raket, izstreljenih iz Libanona proti Zgornji Galileji v Izraelu. Poročil o žrtvah ni. Hezbolah je medtem potrdil, da izvaja napade na Izrael "kot odgovor na izraelske napade na civiliste" v Bejrutu.

Pozivi k ustavitvi Izraela

Libanonski premier Nadžib Mikati je medtem mednarodno skupnost pozval, naj ustavi Izrael, ki po njegovih besedah proti Libanonu vodi genocidno vojno. "Ta nova izraelska agresija dokazuje, da izraelskemu sovražniku ni mar za vsa mednarodna prizadevanja in pozive k prekinitvi ognja," je dejal Mikati, ki je po petkovem napadu na predmestje Bejruta ukazal mobilizacijo vseh enot. Mednarodna skupnost mora prevzeti svojo odgovornost in končati "to tiranijo in uničevalno vojno", ki se vodi proti Libanonu, je še pozval Mikati.

Tudi Golob pozval Netanjahuja h končanju vojne, Netanjahu vztraja

Naj vojni v Gazi in Libanonu nemudoma konča, je izraelskega premierja Benjamina Netanjahuja pozval tudi slovenski premier Robert Golob v govoru na splošni razpravi svetovnih voditeljev ob začetku 79. Generalne skupščine Združenih narodov. Netanjahu v svojem govoru, ki je sledil Golobovemu, ni niti omenil ameriškega predloga o takojšnji prekinitvi ognja med Izraelom in Hezbolahom, prav nasprotno – zavezal se je, da se bo Izrael boril, "dokler ne izpolnijo vseh ciljev". Kot poroča BBC, je nekatere v Washingtonu to vznejevoljilo, kar občutijo kot ponižanje za vse svoje napore.

Sorodna novica Golob v ZN-u pozval Izrael h koncu vojne, Netanjahu pa uporno: "Izrael bo zmagal"

Velik del govora je Netanjahu uperil proti Iranu, ki mu je ob tem zagrozil, da ni območja v državi, ki ga ne bi mogla "doseči dolga roka Izraela". Svoj govor je sklenil z ostro kritiko Združenih narodov, češ da dokler z Izraelom "ne ravnajo pošteno kot z drugimi državami", ne bo ZN-a, ki ga je označil za "hišo teme", nihče jemal resno. "V tej močvari antisemitskega žolča obstaja večina, ki je pripravljena razčlovečiti judovsko državo," je dejal. Ob tem je poudaril, da je bilo v zadnjem desetletju sprejetih več resolucij proti Izraelu kot proti "celotnemu svetu skupaj". "Kakšna dvoličnost. Kakšna hinavščina. Kakšna dvojna merila. Kakšna šala."

Sirski begunci bežijo nazaj v Sirijo

Iz Libanona je v zadnjih dneh v Sirijo prebegnilo več kot 31.000 ljudi, je medtem sporočila ZN-ova agencija za begunce (UNHCR). Okoli polovica od teh je otrok in mladoletnikov, večinoma pa gre za sirske državljane. "Bežijo iz države v vojni v državo, v kateri že 13 let divjajo spopadi in konflikt, kar je izjemno težka odločitev," je v petek na novinarski konferenci povedal predstavnik UNHCR-ja v Siriji Gonzalo Vargas Llosa. V Libanonu namreč živi okoli 1,5 milijona Sircev, ki so tja pribežali pred državljansko vojno v svoji domovini.

Izrael trdi, da je Hasan Nasrala mrtev