Robert Golob med nagovorom Generalne skupščine. Foto: Reuters
Robert Golob med nagovorom Generalne skupščine. Foto: Reuters

Slovenski premier je v Generalni skupščini ZN-a nastopil kot prvi govorec dneva in izrekel očitek, da se Generalni skupščini ne uspeva odzivati učinkovito na največje krize po svetu.

Pri tem je med drugim izpostavil vojno v Ukrajini in Sudanu, a največ časa namenil prelivanju krvi v Gazi, kjer Izrael že skoraj leto dni vodi brutalno agresijo nad Palestinci.

Golob ob prihodu. Foto: Reuters
Golob ob prihodu. Foto: Reuters

"Ljudje v Gazi obstajajo, ne pa živijo, edino, česar se zavedajo, je, da bo jutri še slabše," je opozoril.

Hkrati je poudaril, da so med tarčami tudi humanitarni delavci. "V Gazi humanitarni delavci niso zgolj občasna postranska škoda, ampak se zdi, da so postali načrtna vojaška tarča. Ni druge razlage za najvišje število ubitih humanitarnih delavcev lani, od tega velika večina v Gazi," je bil oster.

"Obstaja občutek nekaznovanosti za zločine v Gazi, kar ima posledice tudi na delovanje humanitarnih organizacij drugje po svetu," je dejal. "To spodkopava samo bistvo Združenih narodov in vpliva na delo humanitarnih organizacij in agencij, kot sta ICRC in UNRWA, po vsem svetu."

Golob je v svojem govoru sicer večinoma ponovil to, kar je že povedal na srednem posebnem zasedanju Varnostnega sveta ZN-a med slovenskim predsedovanjem z naslovom Voditeljstvo za mir in v nedeljo na vrhu za prihodnost, ko so svetovni voditelji potrdili pakt za prihodnost.

Pozval je k reformi Varnostnega sveta z bolj pravično razdelitev sedežev. "Varnostni svet mora bolje zastopati glasove regij, ki so bile doslej premalo zastopane, kot je Afrika. Potrebna je reforma sestave Varnostnega sveta, kar mora spremljati reforma pravice do veta. Dejstvo je, da veta ne bomo mogli odpraviti, lahko pa bi to pravico bolj natančno uredili," je dejal Golob in dodal, da bi moral biti VS ZN bolj ambiciozen pri preprečevanju spopadov.

Poudaril je, da so v spopadih najbolj ranljivi otroci in izpostavil Gazo. Dejal je, da Slovenija konkretno pomaga z rehabilitacijo otrok iz Gaze in opisal primer dveh deklic iz Palestine, katerih zgodbo je slišal na nedavnem dogodku organizacije Save the Children v New Yorku.

"Na tem dogodku sem slišal pogumni palestinski dekleti, Saro in Rand. Govorili sta o svojih izzivih, občutkih in prihodnosti. Kljub uničenju, razčlovečenju in strahu nista bili ne jezni ne sovražni. Imeli sta le ogromno željo po normalnem življenju. Želita študirati in svojo prihodnost posvetiti pomoči svoji skupnosti. Ena bi bila zdravnica, druga humanitarna delavka."

"Danes izpolnjujem obljubo in njuno zgodbo predstavljam Generalni skupščini. Le z našim enotnim pozivom proti vojni in za mir bomo poskrbeli, da ne bosta med tisoči palestinskih otrok brez prihodnosti," je dejal Golob.

Najostrejše besede je premier prihranil za konec govora, ko je neposredno nagovoril izraelskega premierja Benjamina Netanjahuja, prisotnega v Generalni skupščini.

"Izraelski vladi želim jasno povedati – ustavite prelivanje krvi, ustavite trpljenje, pripeljite talce domov in končajte vojno – gospod Netanjahu, takoj končajte to vojno," je dejal ob aplavzu prisotnih in med govorom večkrat udaril po govorniškem pultu.

Pred poslopjem Združenih narodov potekajo množični protesti proti Netanjahuju. Foto: AP
Pred poslopjem Združenih narodov potekajo množični protesti proti Netanjahuju. Foto: AP

Netanjahu ZN označil za "hišo teme"

Danes sicer nastopajo še voditelji 35 drugih držav, vključno z Netanjahujem, hrvaškim premierjem Andrejem Plenkovićem, predsednikom pakistanske vlade Šebazom Šarifom, albanskim premierjem Edijem Ramo in avstralsko zunanjo ministrico Penny Wong.

Netanjahu je postregel z bombastičnim in upornim govorom, ki je za dvakrat presegel dodeljeni čas 15 minut. Najprej je dejal, da letos zaradi vojne, v kateri se "Izrael bori za svoje življenje", ni imel namena priti v Generalno skupščino, a da si je premislil po "vseh lažeh in klevetah" o Izraelu, ki da so jih izrekli govorci na odru.

Netanjahu možnosti premirja sploh omenil ni. Foto: Reuters
Netanjahu možnosti premirja sploh omenil ni. Foto: Reuters

V svojem govoru izraelski premier ni niti omenil ameriškega predloga o takojšnji prekinitvi ognja med Izraelom in Hezbolahom, ravno nasprotno – zavezal se je, da se bo Izrael boril, "dokler ne izpolnimo vseh ciljev". Kot poroča BBC, je nekatere v Washingtonu to vznejevoljilo in občutijo kot ponižanje za vse svoje napore.

Velik del govora je Netanjahu uperil proti Iranu, ki mu je ob tem zagrozil, da ga ni konca v državi, ki ga ne bi mogla "doseči dolga roka Izraela".

Svoj govor je sklenil z ostro kritiko Združenih narodov, češ da dokler z Izraelom "ne ravnajo pošteno kot z ostalimi državami", ne bo ZN-a, ki ga je označil za "hišo teme", nihče jemal resno. "V tej močvari antisemitskega žolča obstaja večina, ki je pripravljena razčlovečiti judovsko državo," je dejal.

Ob tem je poudaril, da je bilo v zadnjem desetletju sprejetih več resolucij proti Izraelu kot proti "celotnemu svetu skupaj". "Kakšna dvoličnost. Kakšna hinavščina. Kakšna dvojna merila. Kakšna šala."

"Vojni zločinci so v Iranu, Gazi, Siriji in Libanonu. Ko so naše ljudi klali (v holokavstu), nam ni nihče stopil v bran. Zdaj imamo lastno državo in se sami branimo. Izrael bo zmagal v tem boju, ker nimamo izbire."

ZN: Golob pozval Netanjahuja h koncu vojne

Golob pozval k povrnitvi zaupanja v ZN

Ob robu se bo Golob dvostransko sestal s predsednikom zasedanja in nekdanjim kamerunskim premierjem Philemonom Yangom. V ospredju pogovora bo delovanje Slovenije kot nestalne članice Varnostnega sveta ZN-a ter aktualne zunanjepolitične teme, zlasti razmere v Ukrajini in na Bližnjem vzhodu.

Enega osrednjih nastopov v New Yorku ta teden je premier že opravil v sredo, ko je na zasedanju Varnostnega sveta ZN-a z naslovom Voditeljstvo za mir, ki ga je v okviru septembrskega predsedovanja temu organu pripravila Slovenija, med drugim pozval k povrnitvi zaupanja v ZN in k večjemu upoštevanju skupnih interesov članic.

Dan prej se je udeležil zasedanja Varnostnega sveta ZN-a o Ukrajini, pred katerim se je sestal z ukrajinskim predsednikom Volodimirjem Zelenskim.

Letošnja splošna razprava Generalne skupščine ZN-a, ki se je začela v torek, poteka v senci zaostrenih razmer na Bližnjem vzhodu, v njej naj bi do konca tedna nastopilo okoli 120 svetovnih voditeljev.