Drago Kos Foto: BoBo/Luka Dakskobler
Drago Kos Foto: BoBo/Luka Dakskobler

Kos, nekdanji sodnik in prvi predsednik Komisije za preprečevanje korupcije, ki so ga omenjali kot morebitnega protikandidata Radenka Mijatovića, kandidature ne bo oddal. Po poročanju Dela je v izjavi zapisal: "Ob bližajočih se volitvah sem se resno nameraval potegovati za mesto predsednika NZS. V razgovorih s predstavniki skoraj vseh deležnikov, ki v slovenskem nogometu kaj pomenijo, tudi tistih, ki bodo neposredno odločali o novem predsedniku, sem ugotovil, da je – kljub letošnjim uspehom naše članske in mlade reprezentance ter klubov v evropskih tekmovanjih – problemov v slovenskem nogometu dosti več in so dosti hujši, kot sem si kadar koli predstavljal. Čeprav za te probleme vedo skoraj vsi, pa bodo zlasti delegati medobčinskih nogometnih zvez glasovali za trenutnega predsednika. Očitno s ciljem, da se zanje nič ne spremeni. Ker resno upam, da se motijo, sem o nekaterih od teh problemov že obvestil starega novega predsednika, o preostalih pa ga še bom, ko se zopet srečava. Trdno verjamem, da bo kaj storil pri reševanju teh problemov, sicer se bo naš nogomet kaj kmalu znašel v situaciji, ki nam bo vse prej kot v ponos. Vedno sem bil za športno merjenje moči, tudi ko gre za razne kandidature, a tekmovati v okoliščinah, v katerih nimam teoretičnih možnosti niti za dostojen poraz, je to seveda nesmiselno, zato tega ne bom storil."

Kandidature zaenkrat ni oddal niti Mijatović, ki pa je ob robu podpisa ene izmed pokroviteljskih pogodb prejšnji teden povedal, da o tem razmišlja. "Po vsem tem, kar smo delali in opravili v zadnjih dveh mandatih, ostaja še nekaj stvari, ki smo si jih zastavili. Sicer še razmišljam o kandidaturi, ampak nagibam se k temu, da jo vložim," je prejšnji teden pisala Slovenska tiskovna agencija.

Ob tem je dodal, da bi mu bilo v veliko čast, da bi lahko spremljal slovensko nogometno reprezentanco na naslednjem velikem tekmovanju. "To bi si vsekakor močno želel. Seveda ključno delo pri tem čaka selektorja, strokovni štab in igralce, ampak se nadejam, da bo reprezentanca nadaljevala v sedanjem slogu, in zelo bi bil vesel, če bi jo lahko spremljal na svetovnem prvenstvu," je dejal o želji, da bi Slovenija nastopala na SP-ju leta 2026 v ZDA, Kanadi in Mehiki.

Odpiranje oddanih kandidatur je predvideno za 14. oktober, skupščina, na kateri bo 28 delegatov volilo novo vodstvo, pa bo 10 dni pozneje.

Predsedniki Nogometne zveze Slovenije v samostojni Sloveniji so bili Rudi Zavrl (1989–2009), Ivan Simič (2009–2011), Aleksander Čeferin (2011–2016) in Mijatović (2016–2024).