Zmagovito poziranje v belem dresu z mavrico svetovnega prvaka v Comu. Nesporni prvi kolesar sveta, ki že ima nov izziv: kot prvi petkrat zapored osvojiti eno od največjih enodnevnih dirk sezone. Foto: AP
Zmagovito poziranje v belem dresu z mavrico svetovnega prvaka v Comu. Nesporni prvi kolesar sveta, ki že ima nov izziv: kot prvi petkrat zapored osvojiti eno od največjih enodnevnih dirk sezone. Foto: AP

"Bolje, kot da si pod pritiskom in stresom do zadnjih metrov. Manj tvegano za sam prihod v cilj, a ni lahko, kot se zdi," se je smejalo prvemu kolesarju sveta z zmagovitim pospeškom.

Za četrto zaporedno zmago na Dirki po Lombardiji je krenil v napad 48,4 km pred ciljem. Skupno število kilometrov v solovožnji za zmage je naraslo na 392, pri čemer je kar 18-krat v cilj prišel sam. Resnično stroj za zmagovanje po pobegih! Na 118 izvedbah Il Lombardie je bil daljši zgolj en zmagoviti pobeg: Tony Rominger je leta 1989 zmagoviti skok izvedel kar 113 km pred ciljem.

Sorodna novica Mavrična pika na i sanjski sezoni: Pogačar nepremagan v Lombardiji

Četrta zaporedna zmaga, druga v mavričnem dresu

Prvi del sezone je zaznamoval dvojček Giro–Tour, jeseni pa niz uspehov na enodnevnih dirkah. V Quebecu je bil sedmi, nato je nanizal štiri zmage – Montreal, SP v Zürichu, Emilija in zdaj še Lombardija.

"Najbolj sem ponosen na zmago na svetovnem prvenstvu. Pri tem sem izredno ponosen na vse, kako je potekala sezona z ekipo. Vzdušje, vse to pripomore, da je človek srečen, in to največ šteje. Vsako sezono se zgodijo kakšne spremembe. Naša ekipa nenehno raste, dobiš zagon, da napreduješ. Sem takšen tip človeka, ki vedno strmi za napredkom. Mogoče se celo še kaj najde za naprej," je Pogačar za Val 202 poudaril pomen izvrstnega dela v ekipi UAE Emirates, ki je letos razred zase v svetovni seriji tako po številu zmag kot številu UCI-točk.

O lastnih mejnikih in primerjavah ne želi govoriti

Pogačar je z zmago na 118. Dirki po Lombardiji znova premaknil nekaj mejnikov. S četrto zaporedno zmago je izenačil rekordni niz, ki ga je iz obdobja 1946–1949 držal Fausto Coppi. Čez leto dni bo imel Pogi priložnost, da kot prvi kolesar v zgodovini petkrat zapored osvoji eno izmed petih največjih enodnevnih dirk. S skupno sedmimi tovrstnimi zmagami na tako imenovanih kolesarskih spomenikih se je otresel družbe Mathieuja van der Poela.

Z velikimi zmagami, kamor ob spomenikih prištevamo še osvojene tritedenske dirke in svetovna prvenstva, prehiteva legende in pred seboj ima zgolj še največja zgodovinska imena. Za nameček je dobil obe prvi dirki v mavrični majici svetovnega prvaka, nazadnje je v mavričnem Lombardijo osvojil Paolo Bettini leta 2006, postal je osmi svetovni prvak, ki je dobil klasiko odpadlega listja. Takšnih in drugačnih statističnih biserov zlepa ne zmanjka ...

"Številke in statistike že imam rad, a če niso o meni," je Pogačar zavrnil komentar o svojih dosežkih, ki ga pri dopolnjenih 26 letih uvrščajo ob bok Bartalija, Binde in Coppija ter Hinaulta ter se ob takšnem nadaljevanju kariere lahko odkrito spogleduje celo z lovom na navidezno nedosegljive rekorde Eddyja Merckxa.

Pogačar z novim drznim pobegom četrtič zapored dobil Dirko po Lombardiji

Ga bo zamikal še SP v e-športu?

Četrta Lombardija, skupaj sedmo slavje na eni izmed petih največjih enodnevnih dirk. Za prvi cilj sezone 2025 se kar sama ponuja dirka Milano–Sanremo. Vsako leto napreduje, letos je bil tretji. Bo moral za osvojitev svojega četrtega različnega spomenika Pogačar res napasti že čez Cipresse, kar se ni posrečilo že vse od leta 1996? Foto: AP
Četrta Lombardija, skupaj sedmo slavje na eni izmed petih največjih enodnevnih dirk. Za prvi cilj sezone 2025 se kar sama ponuja dirka Milano–Sanremo. Vsako leto napreduje, letos je bil tretji. Bo moral za osvojitev svojega četrtega različnega spomenika Pogačar res napasti že čez Cipresse, kar se ni posrečilo že vse od leta 1996? Foto: AP

Nekaj zagotovo drži. Kolesarske sezone 2024 je za Pogačarja konec. V njej je v zgolj 58 dneh dirkanja zbral rekordnih 25 zmag, zadnja je bila 88. profesionalna zmaga, s čimer je po številu zmag ujel rojaka Primoža Rogliča.

"Letos me boste videli samo še na svetovnem prvenstvu v e-športu. A zgolj v vlogi opazovalca. Imam ekipni tabor konec meseca in imamo tovrstne sponzorske obveznosti," je Pogačar za Val 202 razkril, da bo 26. oktobra v Abu Dabiju prisoten na svetovnem prvenstvu v e-kolesarstvu.

Odlično delo pomočnikov, vse po ekipnem načrtu

Po 100-kilometrski ekshibiciji v Zürichu in 37-kilometrskem napadu v silovitem dežju nad Bologno je bil Pogačar ogromen favorit. Vse razen zmage bi se dojelo kot presenečenje. "Spet sem osvojil Lombardijo, in to s kakšno predstavo ekipe. Srečen sem zaradi nove zmage in ker je konec sezone. Zdelo se je daleč, a vmesna dolina je hitra, več je spusta kot vzpona. Ni bilo tako hudo. Ko sem slišal za razliko, sem jo skušal ohranjati," je Pogačar potrdil, da je bil zanj logičen napad sredi najdaljšega vzpona dneva, ki je bil hkrati predzadnji klanec dirke.

Od Bergama proti zahodu se je na prvih petih vzponih oblikoval množičen beg dneva, v katerem je bilo za hip kar 23 kolesarjev, največja prednost pa je znašala 4:45.

"Ni bilo ravno prijetno, da je bil pred nami tako močan beg. A sta Jan Christen in Finn Fischer-Black dobro držala razliko. Nato sta Rafa Majka in Marc Hirschi opravila izjemno delo na spustu z Ghisalla in proti naslednjemu vzponu. Na koncu sta za lead-out ostala Adam Yates in Pavel, takrat pa zaostanek sploh ni bil več velik. Kar idealna razlika za skok," je Pogačar v izjavi za tuje medije poimensko izpostavil vse člane svoje podporne ekipe.

Zmaga z največjo prednostjo v karieri

"Na ogledu s fanti tri dni pred dirko smo opravili podoben napor. Tako kot sem si predstavljal v glavi, se je tudi zgodilo. Pavel Sivakov je bil izjemno močan in me je popeljal na strmi del vzpona, kjer sem skušal narediti razliko do drugih," je Pogi potrdil brezhibno izvedbo načrta. Že na ogledu v sredo je kapetan UAE Emiratesa za dve minuti podrl rekord Colme di Sormana. Ruski Francoz je bil odličen partner v begu že na SP-ju v Zürichu, tokrat pa je prevzel vlogo zadnjega pomočnika. Remco Evenepoel se je prilepil na Pogačarjevo kolo, a ob skoku Slovenca se sploh ni odzval, prav tako mu ni skušal slediti nihče drug.

Na cilju v Comu je imel Pogačar pred olimpijskim zmagovalcem in svetovnim prvakom v vožnji na čas več kot tri minute prednosti. Natančneje 3:16, kar je največja razlika na Lombardiji po letu 1971, ko je Merckx za 3:31 prehitel Franca Bitossija. Omenjena prednost je tudi največja v Pogačarjevi karieri, predtem je z največjim naskokom slavil na letošnji dirki Strade Bianche, ko je bil po 81-km samostojnem napadu v Sieni 2:44 pred vsemi.

29. oktobra bo prvič pomislil na TdF 2025

Zdaj se začenjajo počitnice in počitek, pokroviteljske obveznosti ter kak sprejem. Čez dva tedna ga v Združenih arabskih emiratih čaka še družabno srečanje ekipe. Vendar že 29. oktobra bodo vodilni in tudi sam Pogačar začeli razmišljati o prihodnji sezoni. Takrat bo predstavljena trasa naslednje Dirke po Franciji, okoli katere pa bo slovenski šampion zgradil program z nekaterimi novimi izzivi.

Pogačar je postal tretji kolesar, ki je v isti sezoni osvojil dve tritedenski dirki in dva spomenika. Pred njim sta bila to Coppi leta 1949 in Merckx v zaporednih letih 1972 in 1973. Foto: AP
Pogačar je postal tretji kolesar, ki je v isti sezoni osvojil dve tritedenski dirki in dva spomenika. Pred njim sta bila to Coppi leta 1949 in Merckx v zaporednih letih 1972 in 1973. Foto: AP