Remco Evenepoel in Tadej Pogačar pred začetkom sobotne Dirke po Lombardiji. Foto: AP
Remco Evenepoel in Tadej Pogačar pred začetkom sobotne Dirke po Lombardiji. Foto: AP

Za Evenepoelom je uspešna sezona (z izjemo tistega grdega padca v Baskiji), vrhunec je doživel na olimpijskih igrah v Parizu, kjer je odnesel obe zlati medalji, najboljši je bil tudi na svetovnem prvenstvu v vožnji na čas. Prvič je nastopil na Dirki po Franciji in jo sklenil na 3. mestu.

Njegovo dominantnost je treba samo sprejeti. Tako je bilo celotno sezono. Od Strade Bianche, Gira, Toura pa do danes. Glavni cilj je zdaj čez zimo zmanjšati zaostanek. Če bo komu to uspelo, verjamem, da lahko meni. Trdo bom garal, ostal samozavesten, zaupal bom vase in v ekipo.

Remco Evenepoel o Tadeju Pogačarju

A vse to kar nekako zbledi ob dosežkih Tadeja Pogačarja, za katerim je sanjsko leto 2024, v katerem je nizal uspeh za uspehom, kronal pa ga je s še četrto zaporedno zmago na Dirki po Lombardiji, s čimer je izenačil rekord legendarnega Fausta Coppija.

Ni se želel uničiti ob Pogačarjevem napadu

Možnosti za zmago Evenepoel na zadnji dirki velike peterice ni imel. Pogačar je bil s svojimi moštvenimi kolegi premočen. Na koncu se je moral zadovoljiti z drugim mestom, ki ga je osvojil z zaostankom 3:16. "Ko je Tadej napadel, se nisem želel uničiti in to se je izkazalo za pravilno odločitev. Ko sem prišel na vrh vzpona, sem imel majhno prednost pred Enricom (Masom) in Lennertom (Van Eetveltom). Na spustu sem tvegal nekoliko več in tako mi je uspelo povečati prednost," je svojo predstavo na Dirki po Lombardiji pokomentiral Evenepoel, ki je v cilju potočil nekaj solz. "Tadej je bil po pričakovanjih izjemen, jaz pa sem končal dirko daleč pred preostalimi. Nekako podobno kot na letošnji Dirki po Franciji," je za VTM v mešani coni dodal 24-letnik.

Pogačarja po sanjski sezoni ne motijo vprašanja o dopingu

Tadejevo dominantnost je treba pač sprejeti

Obenem je poudaril, da se letos glede Pogačarja ni preveč obremenjeval. "Njegovo dominantnost je treba samo sprejeti. Tako je bilo celotno sezono. Od Strade Bianche, Gira, Toura pa do danes. Glavni cilj je zdaj čez zimo zmanjšati zaostanek. Če bo komu to uspelo, verjamem, da lahko meni. Trdo bom garal, ostal samozavesten, zaupal bom vase in v ekipo," je obljubil Belgijec, ki je za konec še potegnil črto pod celotno sezono: "Bila je zelo dolga, še posebej brez poletnega premora zaradi moje poškodbe (na Dirki po Baskiji, op. a.). Na začetku tedna nisem bil v najboljši formi, danes pa sem imel še en močan dan. Forma ni izginila kar tako in nisem izgubil samozavesti. To je pozitivno za prihodnjo sezono. Če jo bom odnesel brez večjih poškodb, lahko morda nekoč zmagam tudi tukaj v Lombardiji."

Pogačar z novim drznim pobegom četrtič zapored dobil Dirko po Lombardiji