Thomas Tuchel januarja prevzema angleško člansko nogometno reprezentanco. Foto: Reuters
Thomas Tuchel januarja prevzema angleško člansko nogometno reprezentanco. Foto: Reuters

Vsakega angleškega selektorja čaka zelo težka naloga. Članska ekipa na uspeh na velikem tekmovanju čaka že vse od leta 1966, ko je na Wembleyju osvojila naslov svetovnega prvaka. Odtlej se ji lovorike ves čas izmikajo.

Tuchel se bo prvič v karieri preizkusil v vlogi selektorja. Težjega izziva si na klopi Anglije skoraj ne bi mogel zamisliti. Foto: Reuters
Tuchel se bo prvič v karieri preizkusil v vlogi selektorja. Težjega izziva si na klopi Anglije skoraj ne bi mogel zamisliti. Foto: Reuters

Tuchlov predhodnik Gareth Southgate je poživil reprezentanco, se z njo uvrstil v finale evropskih prvenstev 2020 in 2024, a obakrat brez uspeha. Po porazu v letošnjem finalu je Southgate, ki je ekipo vodil tudi do polfinala svetovnega prvenstva leta 2018, odstopil.

Nogometna zveza FA je z imenovanjem Tuchla oddaljila od svojega modela iskanja selektorja znotraj sistema, potem ko za selektorja ni imenovala začasnega vršilca dolžnosti, nekdanjega nogometaša Leeja Carsleyja.

Shearer bi si želel angleškega trenerja

Prav to je zbodlo kar nekaj nekdanjih reprezentantov, ki si zdaj služijo kruh z analizami v športnih oddajah in podkastih. Eden izmed njih je Alan Shearer, nekdaj izvrstni napadalec Blackburna, Newcastle Uniteda in treh levov. "Resnično upam, da so govorili z različnimi angleškimi trenerji. Z gotovostjo vem, da niso vzpostavili stika s trenerjem Newcastla Eddiejem Howom. To je zame veliko presenečenje, saj bi bil izjemen kandidat za angleškega selektorja," je prepričan Shearer. Mnenju se pridružuje tudi analitik na Sky Sportsu in nekdanji član Manchester Cityja ter angleške reprezentance Micah Richards. "Imamo dovolj močnih angleških trenerjev, ki bi lahko prevzeli to mesto. To je res zanimivo in pravzaprav obsojanja vredno," je dejal.

Lineker: Tuchel je dobil izjemno ekipo

Oba Tuchlu želita – razumljivo – želita najbolje, a z njegovim imenovanjem na mesto selektorja vseeno nista povsem zadovoljna. "Thomas ima nedvomno dolg in bogat življenjepis, a to bo zanj zdaj povsem drugačna preizkušnja. Poteza nogometne zveze se mi zdi milo rečeno zelo drzna," je za podkast The rest is football dejal Shearer. Tuchel bo mesto selektorja prevzel januarja prihodnje leto, ko bo Anglija začela kvalifikacijski cikel za svetovno prvenstvo 2026. "Tuchel ima na razpolago zelo kakovostno ekipo nogometašev, kot so Harry Kane, Jude Bellingham, Phil Foden in Cole Palmer. Ima vse možnosti, da doseže tisto, kar ni uspelo še nobenemu trenerju od Alfa Ramseyja dalje," pa je povedal nekdanji izvrstni golgeter angleške reprezentance Gary Lineker. "To ekipo si je dobro ogledal in si najbrž rekel, da je v njej toliko kakovosti, da je to neverjetna priložnost za osvojitev največje lovorike."

Tuchel je danes požel veliko pozornosti britanskih (in svetovnih) medijev. Foto: Reuters
Tuchel je danes požel veliko pozornosti britanskih (in svetovnih) medijev. Foto: Reuters

Tuchel se počuti kot najstnik

In kaj je Tuchel povedal na novinarski konferenci? "Zelo hitro sem razumel, da me čaka velikanska naloga. Mislim, da je delo, ki ga opravljaš, vedno največje, in nima smisla delati primerjav, vendar se zdi mesto selektorja Anglije veliko in pravzaprav privilegij. Precej očitno je, da sem trenutno zelo čustven. Rad imam to, kar počnem, zelo strasten sem do nogometa. Ta vloga je pravkar prebudila najstniški jaz in moje najstniške dni. Vsakdo je lahko prepričan, da bomo delali s strastjo in s čustvi. Poskušali bomo čim prej uvesti prave vrednote, načela in pravila, da bi čim hitreje uresničili sanje."

Na angleški dres želim dodati še drugo zvezdico. Trdo bomo garali za največji cilj v nogometnem svetu, poskušali bomo uresničiti sanje na svetovnem prvenstvu leta 2026.

Thomas Tuchel

Na angleški dres želi dodati drugo zvezdico

O svojih kritikih je še dodal: "Upam, da jih bom lahko prepričal in jim pokazal ter dokazal, da sem ponosen, da sem angleški selektor, in naredil bom vse, da izkažem spoštovanje do tega delovnega mesta in države. Na angleški dres želim dodati še drugo zvezdico (za zmago na svetovnem prvenstvu, op. a.). Trdo bomo garali za največji cilj v nogometnem svetu in skušali uresničiti sanje na SP-ju 2026."

Tuchel bo po Southgatu vodil Anglijo