Tik pred ali po razpadu skupine so vsi štirje člani izdali svoje samostojne albume. Foto: EPA
Tik pred ali po razpadu skupine so vsi štirje člani izdali svoje samostojne albume. Foto: EPA
Charles Baudelaire
Charles Baudelaire - Rože zla so njegovo najbolj znano delo. Foto: Wikipedia
Prince Charles in Camilla Parker Bowles
Njuna poroka je bila eden izmed glavnih dogodkov leta 2005. Foto: EPA

John Lennon je skupino pravzaprav zapustil že septembra 1969, a so ga prepričali, da o tem v javnosti ni spregovoril. Četverica iz Liverpoola je verjetno najpomembejša in najuspešnejša glasbena skupina vseh časov. Podrli so mnoge prodajne rekorde, med drugim več kot 50 uvrstitev na ameriški lestvici najboljših malih plošč ter 20 prvih mest. Od svojih začetkov (1962) pa do danes so prodali več kot 400 milijonov plošč.

Mladina se je po njihovem vzoru branila striženja las, klasičnih vzgojnih prijemov in preživelih tradicij. Beatli so z leti rasli, se razvijali in tudi postavljali modne, filozofske in glasbene smernice.


Leta 1483 je umrl angleški kralj Edvard IV.

Leta 1626 je umrl znameniti angleški državnik in mislec Francis Bacon. Bil je znanstveni utemeljitelj empirizma.

Leta 1667 so v Parizu odprli prvo razstavo, na kateri so razstavili umetniška dela.

Leta 1821 se je rodil francoski pesnik, kritik in estet Charles Baudelaire. S svojo poezijo in teorijo je vplival na številne avtorje. Znana je njegova pesniška zbirka Rože zla iz leta 1857, ki je popotovanje skozi puščavo velemesta, skozi predpekel razpadajoče civilizacije. Proslavil se je še z deli Fanfarlo, Umetni raji, Estetske posebnosti in drugimi. Velja za utemeljitelja modernega pesništva. Baudelaire je bil tudi likovni kritik, ki je populariziral sodobno slikarstvo, ocenil pa je tudi Wagnerjevo glasbo. Umrl je 31. avgusta 1867 v Parizu.

Leta 1866
je bil v Združenih državah Amerike sprejet zakon o državljanskih pravicah (Civil Rights Act). Državljanske pravice so dobili vsi prebivalci, rojeni v Združenih državah Amerike, razen Indijancev. Čeprav je predsednik Andrew Johnson izkoristil možnost veta, je kongres podelil enake pravice osvobojenim sužnjem, kot jih imajo belci, s pravico zaščite zvezne uprave. Zakon je razglasil, da so državljani ZDA "vsi, rojeni v Združenih državah Amerike, ki niso podvrženi nikakršni tuji nadvladi, kar pa izključuje neobdavčene Indijance".

Leta 1915 se je rodil slovenski revolucionar Dušan Kveder Tomaž.

Leta 1940 so Nemci napadli Dansko in Norveško.

Leta 1942 so japonske čete premagale združene ameriške in filipinske sile in zasedle Filipine.

Leta 1945 je v Suhi krajini in v Kočevskem rogu potekala velika nemško-domobranska ofenziva.

Leta 1959 je Nasa javnosti predstavila prve ameriške vesoljce. Bilo jih je sedem.

Leta 1967 je prvo letalo boeing 737 serije 100 prvič poletelo v nebo.

Leta 1970 je na današnji dan Paul McCartney uradno oznanil razpad skupine The Beatles (le teden pozneje je izdal svoj samostojni prvenec, McCartney).

Leta 1971 se je rodil kanadski dirkač Jacques Villeneuve. Sin slavnega Gillesa Villeneuva, ki se je smrtno ponesrečil na VN Belgije leta 1982, je eden od dveh dirkačev v zgodovini, ki jima je uspelo osvojiti tri najprestižnejše naslove. Villeneuve in Emerson Fittipaldi sta dobila dirko za 500 milj Indianapolisa, bila sta prvaka v IndyCaru in svetovna prvaka v formuli ena. Villeneuve je v formuli ena prvak postal leta 1997, ko je v zadnji dirki v Jerezu osvojil 3. mesto. Njegov glavni tekmec Michael Schumacher s ferrarijem ga je skušal izriniti s proge, saj je imel pred zadnjo tekmo več točk od Kanadčana, a mu to ni uspelo. Nemec je bil po koncu sezone kaznovan z odvzemom vseh točk.

Leta 1975 se je rodil angleški nogometaš Robbie Fowler. Med letoma 1992 in 2001 je blestel v dresu Liverpoola. Leta 2001 je z Redsi osvojil trojno krono (Pokal Uefa, angleški ligaški pokal in angleški FA-pokal). Konec leta 2001 se je preselil k Leeds Unitedu, kasneje pa je štiri leta igral za Manchester City. 27. januarja 2006 se je vrnil na Anfield, kjer je bil veliki ljubljenec občinstva. Leta 2009 se je preselil v Avstralijo.

Leta 1978 se je rodila hrvaška pevka Vesna Pisarović.

Leta 1988 je Alan Shearer, ki je takrat igral za Southampton, postal najmlajši nogometaš v zgodovini angleške Premier lige, ki je dosegel hat-trick. Na tekmi z Arsenalom je bil star 17 let in 240 dni.

Leta 2000 so košarkarji Uniona Olimpije v finalu Pokala Slovenije v Laškem premagali Pivovarno Laško z 71:70 (35:29). Izkušeni Jure Zdovc je dosegel 18 točk, od tega trojko za vodstvo 65:60.

Leta 2001 je nogometna reprezentanca Avstralije postavila nov svetovni rekord v doseženih zadetkih na eni tekmi. V kvalifikacijah za svetovno prvenstvo leta 2002 je premagala Tongo z 22:0. Avstralci so le nekaj dni kasneje svoj rekord popravili, saj so premagali Ameriško Somoo z 31:0.

Leta 2005 so hokejisti Acroni Jesenic v četrti finalni tekmi državnega prvenstva premagali ZM Olimpijo z 2:1 in z izidom 4:0 v zmagah osvojili naslov prvakov. Jeseničani so se veselili četrtega naslova v samostojni Sloveniji in prve zvezdice po letu 1994.

Leta 2005 se je angleški prestolonaslednik Charles, valižanski princ, poročil s Camillo Parker Bowles. Poroka, ki je potekala v windsorski mestni hiši, je bila načrtovana za dan prej, vendar so jo zaradi papeževega pogreba preložili. Na ulicah Windsorja se je zbralo več tisoč ljudi, ki so navdušeno pozdravili mladoporočenca.