Pred nasiljem v Siriji je v Turčijo pobegnilo okoli 24.000 Sircev, med njimi na stotine vojaških dezerterjev. Foto: Reuters
Pred nasiljem v Siriji je v Turčijo pobegnilo okoli 24.000 Sircev, med njimi na stotine vojaških dezerterjev. Foto: Reuters
Sirija dan pred premirjem krvava

Sirski vojaki naj bi streljali na upornike, ki so poskušali pobegniti čez mejo v begunsko taborišče na turški strani meje, pri čemer je bilo ranjenih več ljudi. Sirski aktivisti poročajo celo o dveh mrtvih.

Ankara je zaradi incidenta na zagovor poklicala sirskega odposlanca in zahtevala takojšnje končanje nasilja. Obtožbi incidenta se je pridružil tudi generalni sekretar ZN-a Ban Ki Mun.

Zaradi nadaljevanja nasilja v Siriji je turška vlada praktično obupala nad mirovnim načrtom, ki ga je pripravil posebni odposlanec Združenih narodov in Arabske lige za Sirijo Kofi Annan in predvideva ustavitev ognja. Rok za prvi pogoj začetka pogajanj je v torek.

Časovnica premirja:
- 10. april: vlada mora umakniti enote in težko orožje (npr. tanki) iz mest, predmestij in vasi.

- Naslednjih 48 ur: premirje mora začeti veljati na bojiščih, opozicija mora slediti zgledu vlade.

- 12. april ob 06:00 po tamkajšnjem času: vse strani morajo ustaviti vse oblike nasilja.

- Naslednji korak: vse vpletene strani se morajo pogajati o politični rešitvi.

Napetost na sirsko-turški meji se stopnjuje pred prihodom Annana in ameriških senatorjev Johna McCaina ter Joeja Liebermana, ki naj bi v torek obiskali taborišče sirskih beguncev v Turčiji.

Na sirsko-libanonski meji na mejnem območju Vadi Haled pa je bil ubit snemalec libanonske televizije Al Jadeed. Televizijska postaja je sporočila, da je bil snemalec Ali Šaban na libanonski strani meje, ko so sirski vojaki začeli streljati na avtomobil, v katerem je bilo osebje omenjene televizije, čeprav so vojakom po lastnih besedah razložili, da niso vojaki.

Libanonski premier Najib Mikati je streljanje obsodil. Od Sirije je zahteval, da preišče incident in kaznuje odgovorne.

Sirska državna televizija je medtem poročala, da se je incident zgodil, ko je "teroristična skupina" streljala na sirske vojake na bližnjem mejnem prehodu.

V Idlibu v dveh dneh 150 mrtvih
O nasilju poročajo tudi iz drugih delov Sirije. V spopadih naj bi umrlo 50 ljudi, med njimi 12 članov sirskih varnostnih sil. Samo v provinci Idlib naj bi v zadnjih dveh dneh sirske sile ubile 150 ljudi. V bombardiranju vojske je umrlo 115 ljudi, 35 moških pa naj bi ustrelili med vojaškimi operacijami.

Sirija dan pred premirjem krvava