Sirska vlada in opozicija obtožujeta druga drugo, da stopnjuje nasilje pred torkom, ko naj bi začelo veljati premierje. Foto: Reuters
Sirska vlada in opozicija obtožujeta druga drugo, da stopnjuje nasilje pred torkom, ko naj bi začelo veljati premierje. Foto: Reuters

Rok, do katerega bi se morale sirske sile v skladu z načrtom posebnega odposlanca Združenih narodov in Arabske lige Kofija Annana umakniti iz mest, bo potekel v torek. Sirsko zunanje ministrstvo je v sporočilu poudarilo, da so bile izjave, da bo Damask do torka umaknil svoje sile iz mest in predmestij, "netočne" oz. da so "napačno interpretirale" stališče Sirije.

Damask je prejšnji teden sprejel dogovor o ustavitvi ognja. Dogovor naj bi ga začeli izvajati v torek. Zunanje ministrstvo v Damasku je še pojasnilo, da ni Annan sirski vladi posredoval nobenih pisnih zagotovil "oboroženih terorističnih skupin", da bodo ustavile nasilje in se vdale, in tudi ne zagotovil vlad Katarja, Savdske Arabije in Turčije, da bodo ustavile financiranje in oboroževanje oboroženih skupin.

Sirska vlada od opozicije zahteva popolno vdajo, kar pod velik vprašaj postavlja Annanov načrt in možnost, da se bo v torek zares začelo izvajati premirje.

Opozicija napovedala sodelovanje z Annanom
V skladu z Annanovim načrtom naj bi sirska vojska do 10. aprila končala umik z gosto naseljenih območij, s tem pa bi začel teči 48-urni rok, ko bi morale vse strani ustaviti vse oblike nasilja. 10. april je kot ultimat za končanje nasilja oz. umik sirskih sil prejšnji teden podprl tudi Varnostni svet ZN-a.

Glavno sirsko opozicijsko združenje, Sirski narodni svet, je sporočilo, da je skupaj z uporniško Svobodno sirsko vojsko že napovedalo sodelovanje z Annanovim načrtom in mednarodnimi prizadevanji za ustavitev nasilja ter začetek političnega procesa za prenos oblasti iz rok sirskega predsednika Bašarja Al Asada in njegovega režima sirskemu ljudstvu.

V nemirih več kot 10.000 mrtvih
Sirske sile medtem nadaljujejo operacije proti upornikom. Ob podpori bojnih helikopterjev so po navedbah aktivistov napadale nemirno pokrajino Idlib na severu države blizu meje s Turčijo, utrdbo Svobodne sirske vojske, ki se že mesece bojuje z režimu zvestimi vojaki.

Spopadi potekajo tudi drugod po državi. Med drugim naj bi v spopadih z režimskimi silami v predmestju Damaska umrlo pet privržencev opozicije. V soboto naj bi bilo po navedbah opozicije v nasilju ubitih okoli 160 ljudi. Med žrtvami naj bi bilo najmanj 86 civilistov, zato je Sirski narodni svet pozval ZN k posredovanju in ustavitvi humanitarne krize. Poudarili so, da je režim v Damasku, odkar je nedavno lažno sporočil, da sprejema Annanov načrt, ubil skoraj tisoč ljudi. Po podatkih skupin, ki spremljajo dogajanje v Siriji, je od začetka vstaje marca lani v nasilju umrlo že več kot 10.000 ljudi.