Ker velja za dober vir beljakovin in mikrohranil, kot so železo, cink, selen in vitamin B12, lahko predstavlja pomemben del pestre in uravnotežene prehrane. Pomembno pa je, da izberete kakovostno meso in ga znate tudi pravilno pripraviti.

Vpliv na to, kako kakovostno, sočno in mehko bo meso, imata njegova kakovost ter pravilna priprava. Foto: Spar Slovenija
Vpliv na to, kako kakovostno, sočno in mehko bo meso, imata njegova kakovost ter pravilna priprava. Foto: Spar Slovenija

Pljučna pečenka za pečenje, bočnik za kuhanje

Strokovnjaki priporočajo uživanje pretežno pustega mesa, kot je perutninsko meso, in občasno tudi rdečega mesa. Pri njegovi pripravi pa svetujejo kuhanje, dušenje in pečenje brez maščob oziroma v lastnem soku.

Ali ste vedeli, da se pri toplotni obdelavi mesa izboljša prebavljivost beljakovin v mesu? Meso na ta način tudi v veliki meri ohrani prehransko vrednost. Velik vpliv na to, kako kakovostno, sočno in mehko bo meso, ko ga dobite na krožnik, pa imata njegova kakovost ter pravilna priprava, saj ni vsako meso primerno za vsak način priprave.

Kosi mesa z malo vezivnega tkiva so mehkejši in zato primernejši za pečenje, pečenje na žaru in praženje. To so pljučna pečenka, ledja in hrbet. Kosi, ki vsebujejo več veziva, pa so praviloma trši in zato bolj primerni za kuhanje in dušenje. To so vrat, prsa, rebra in bočnik.

Dobro je vedeti tudi, kolikšna bi morala biti minimalna temperatura v središču kosa mesa med pripravo glede na njegovo vrsto, da je meso optimalno za uživanje. Odgovore najdete v spodnji infografiki.

Imate raje »medium« ali »well done«?

Zagotovo ste že slišali reči koga, da mu je najljubši okus »well done« pečenega burgerja. Gre za različne stopnje pečenosti mesa. Te namreč vplivajo na sočnost, barvo in mehkobo mesa, pa tudi na izgubo mase. Infografika prikazuje različne stopnje pečenosti glede na različne vrste mesa.

Zaloge mesa zamrznite

Najbolj priporočljivo je pripravljati sveže meso. Če nakupujete meso na zalogo, pa ga je najbolje in tudi najlažje shraniti v zamrzovalniku pri -18 °C. Pri tem boste ohranili prehranske in hranilne vrednosti mesa, vendar je pomembno, da ne prekoračite priporočenega časa hranjenja v zamrzovalniku. Ta čas pa je odvisen od vrste mesa.

Foto: Spar Slovenija
Foto: Spar Slovenija

Meso na 101 način

Meso je vsestransko živilo, iz katerega lahko pripravite številne jedi. Potrebujete le kakovostne kose mesa in dober recept. Že veste, katero mesno jed boste pripravili naslednjič? Privoščite si na primer porketo v pečici, piščanca v testu, uživajte v bogatem okusu govedine stroganov z rezanci, specite mariniran steak na žaru, ali okusite polnjena svinjska rebra izpod peke. Še več receptov za mesne jedi pa lahko najdete na Jedel bi.

Foto: Spar Slovenija
Foto: Spar Slovenija

Po sveža in kakovostna živila vedno v Spar

Izkušeni kuharji vedo, da so za izjemno jed ključne najboljše sestavine, kar še posebej velja za meso. Da bi vam zagotovili le najboljše, mesarji v Sparu že zgodaj zjutraj prevzemajo sveže dostavljeno meso in ga skrbno pregledajo, da ustreza visokim standardom kakovosti, svežine in sledljivosti, ki jih zagotavljajo skupaj z izbranimi rejci in dobavitelji. V vseh trgovinah na svojih postrežnih oddelkih v redni prodaji kupcem ponujajo samo slovensko meso z oznako kakovosti 4SI*. V Sparovi mesnici se prepričajte o svežini, ki se izraža v barvah in teksturah različnih vrst mesa, iz katerih lahko pripravite preproste ali vrhunske jedi.

V Sparu so vam poleg svežega mesa vedno na voljo tudi kakovostni in sveži mlečni izdelki, ribe, kruh in pekovsko pecivo ter pestra ponudba svežega sadja in zelenjave. V Izbranem okusu sezone pa si oglejte, kateri sezonski in lokalni pridelki so trenutno na razpolago na Sparovih policah, ter poiščite recepte za okusne jedi. Dober tek!


Viri:

1. Prehrana.si, Meso in mesni izdelki, dostopno na:

https://www.prehrana.si/zivila/meso-in-mesni-izdelki?highlight=WyJtZXNvIiwia29zaSJd

2. Prehrana.si, Zamrzovanje in odtajanje živil, dostopno na:

https://prehrana.si/clanek/101-zamrzovanje-in-odtajanje-zivil