Foto: Buga Cvjetanović
Foto: Buga Cvjetanović

Gre za tradicionalno prireditev in enega od najpomemembnejših dogodkov na področju folklore in tradicionalne kulture na Hrvaškem. Na zagrebških ulicah in odrih v središču mesta se bodo z ljudskimi pesmimi, plesi, običaji in narodnimi nošami predstavili številni izvajalci s Hrvaške, širšega območja in drugih držav po svetu. Posebno čustveno izkušnjo prinašajo folklorne skupine hrvaške diaspore, ki skrbno ohranjajo svoje korenine in negujejo tradicijo včasih tudi na tisoče kilometrov stran, vendar s srcem tako blizu svoji domovini.

Zagrebška folklorna revija, ki je potrditev lokalne dediščine in folklornega amaterizma, poteka že od leta 1966. Tema letošnje revije je obeležitev stote obletnice posebne odprave po reki Kolpi v spomin in priznanje skupini strokovnjakov in velikih zanesenjakov, ki so s kajaki po reki Kolpi obiskali 34 vasi in z besedo, sliko ter znanstvenimi in strokovnimi deli opisali tradicionalno dediščino oblačenja in arhitekture tega območja. Njim v čast se bodo letošnjemu programu pridružile folklorne skupine z območja Pokuplje.

Zagrebčani in njihovi gostje bodo toplo sprejeli nastopajoče s Hrvaške in iz drugih držav sveta, ki bodo na odrih v samem središču mesta – na Trgu bana Josipa Jelačića, Zrinjevcu in Evropskem trgu – predstavili tradicionalno glasbo in običaje pokrajin, iz katerih prihajajo. Program bodo tudi letos spremljale številne plesne in glasbene delavnice, razstave in koncerti, ki so vedno zanimivi za občinstvo.

Foto: Buga Cvjetanović
Foto: Buga Cvjetanović

Revija popularizira tradicionalno dediščino, ki je uvrščena na Unescov seznam nesnovne kulturne dediščine človeštva, in dediščino, ki je vpisana v hrvaški register nesnovne kulturne dediščine. S sklepom Ministrstva za kulturo Republike Hrvaške in mesta Zagreb leta 2014 je bila revija razglašena za festival državnega pomena. Njene visoke dosežke potrjuje tudi podatek, da je certificirana v mednarodni mreži folklornih festivalov CIOFF (»International Council of Organisations of Folklore Festivals and Folk Arts«).

To je potrditev kakovosti programa in stalnega zavzemanja za vključevanje lokalne skupnosti v dejavnosti revije, pa tudi odprtosti do mednarodne skupnosti.

Cilj Mednarodne folklorne revije Zagreb je ohraniti in promovirati bogato folklorno dediščino Hrvaške in drugih držav ter spodbujati medkulturni dialog in izmenjavo izkušenj med udeleženci. Med prireditvijo imajo obiskovalci priložnost spoznati različne tradicije, običaje in plese številnih pokrajin in narodov.

Revija ima dolgoletno tradicijo in je eden najbolj prepoznavnih kulturnih dogodkov v Zagrebu. Združuje ljubitelje folklore, plesa in tradicije ter ponuja enkratno priložnost za uživanje v pestrosti in lepoti folklorne umetnosti.

Obiščite Zagreb in v petih dneh revije spoznajte bogastvo raznolike folklorne dediščine skozi ples, pesem, glasbo in kostume v najlepših parkih in ulicah mestnega središča.

Z veseljem vas pričakujemo!