Foto: Spar Slovenija
Foto: Spar Slovenija

1. Antipasti niso testenine

Če boste v restavraciji naročili antipasto (množina antipasti), vam ne bodo prinesli testenin, ampak predjed, ki jo Italijani jedo pred pomembnejšimi obedi ali takrat, kadar jedo zunaj v restavraciji. Običajno je sestavljena iz narezka, različnih sirov, brusket, oliv, dimljenih rib in zelenjave.

2. Vsaka oblika testenin ima svoje ime

Ali ste vedeli, da je na svetu več kot 600 oblik testenin? Vsaka ima svoje ime. Da si boste lažje predstavljali, kaj naročate z menija, vam predstavljamo nekaj najbolj tipičnih oblik testenin, ki imajo v dobesednem prevodu prav zabavna imena.

Ime špageti oziroma spaghetti dobesedno pomeni "majhna vrvica", piccolini so "malčki", oriechetti "majhna ušesa", vermicelli "majhni črvi", capellini "dlake", farfalle "metulji", linguini "majhne klešče", tortelini "majhne pite ali pecivo", fusilli pa "majhna in ljubka vretena".

Na svetu obstaja več kot 600 oblik testenin. Foto: Spar Slovenija
Na svetu obstaja več kot 600 oblik testenin. Foto: Spar Slovenija

3. Paradižnik v glavni vlogi

Paradižnik oziroma pomodoro, kot mu rečejo Italijani, se je v Italiji prvič pojavil v poznem 16. stoletju. Paradižnikova omaka pa je bila prvič omenjena leta 1692 v kuharski knjigi Lo scalco alla moderna avtorja Antonia Latinija ter postala osnova za sedanjo italijansko paradižnikovo omako in njene različice receptov, kot so omaka marinara (iz paradižnikov, ekstra deviškega oljčnega olja in začimb), puttanesca (iz paradižnikov, inčunov, kaper, oliv, česna in pekočih feferonov) in omaka arrabbiata (iz paradižnikov, oljčnega olja, rdeče paprike, česna, čilija in peteršilja).

4. Največ vrst sira najdete v Italiji

Ali ste vedeli, da se Italija lahko pohvali s kar 2500 različnimi vrstami sira, kar je največ na svetu? Med njimi jih je približno 500 komercialno priznanih. Najbolj znani italijanski siri so nedvomno Parmigiano Reggiano, Grana Padano, mozzarella, pecorino, ricotta in gorgonzola.

5. Kapučino Italijani pijejo le dopoldan

Ali znate pripraviti pravi kapučino? V skodelico najprej nalijte tretjino espressa, nato tretjino mleka in nazadnje še tretjino mlečne pene.

Ali ste vedeli, da Italijani pijejo kapučino oziroma cappuccino samo dopoldan oziroma do 11. ure? Menijo namreč, da so napitki z mlekom pretežki za želodec, da bi jih uživali popoldan ali po obroku. Če potrebujejo dozo kave tudi čez dan, si običajno privoščijo kar navaden espresso.

Italijani pijejo kapučino samo dopoldan. Foto: Spar Slovenija
Italijani pijejo kapučino samo dopoldan. Foto: Spar Slovenija

Po italijanske dobrote se splača v Spar

So vam zadišale italijanske dobrote? Privoščite si kulinarično razvajanje z izdelki DESPAR! Izbirajte med več kot 180 kakovostnimi originalnimi italijanskimi specialitetami, izdelanimi na tradicionalen način, ki so na voljo po ugodnih cenah. Poiščite jih v trgovinah SPAR in INTERSPAR.

V Sparu vas bo navdušila širina izbire. Vedno najdete kakovostno sveže meso in mesne izdelke, mlečne izdelke, kruh in pekovsko pecivo, pestro ponudbo svežega sadja in zelenjave, številne vegetarijanske in veganske izdelke ter izdelke brez laktoze in glutena. Nad pestro ponudbo, ki je pogosto navdih za njegove jedi, se navdušuje tudi Luka Pangos, zmagovalec 10. sezone šova MasterChef Slovenija.

Foto: Spar Slovenija
Foto: Spar Slovenija

Vir: Thetastychilly.com, 33 Interesting facts about Italian food, dostopno na: https://www.thetastychilli.com/interesting-facts-about-italian-food/