Če se spopadate s podobnimi težavami in vas skrbi nadaljnji potek vaše bolezni, ste na pravem mestu, saj vam v nadaljevanju razkrijemo kako hondrokalcinozo uspešno obvladujemo v vodilni kliniki Medicofit.

Čeprav je hondrokalcinoza lahko tudi asimptomatska, večina pacientov občuti sklepno bolečino in oteklino. Brez ustreznega zdravljenja in obravnave se stanje lahko poslabša, ovira vaše prosto gibanje in vsakodnevne aktivnosti!

Bolezen največkrat prizadene večje sklepe, kot so kolena, kolki in ramena, včasih pa tudi zapestja!

Pomembno je, da se ob sumu na hondrokalcinozo čim prej odločite za strokovno pomoč. V specializirani klinikI Medicofit vam bomo z najnovejšimi pristopi in metodami rehabilitacije preprečili nadaljnje težave, zmanjšali moteče simptome in izboljšali vaš vsakdan! Na kakšen način?

Foto: Medicofit
Foto: Medicofit

Kaj je hondrokalcinoza?

Hondrokalcinoza je motnja, za katero je značilno nalaganje kristalov kalcijevega pirofosfata v sklepih in okoli njih. Preprosto bi lahko rekli, da se v sklepih nabirajo "majhni kamenčki" oz. kristali, ki povzročijo, da se sklep vname – postane rdeč, otečen in boleč.

Simptomatika

Simptomi hondrokalcinoze so neprijetni in negativno vplivajo na kakovost življenja pacientov, še posebej, če bolezen ostane nezdravljena. Simptomi in znaki o katerih največkrat poročajo naši pacienti tako vključujejo:

Bolečino v sklepu

Eden prvih znakov hondrokalcinoze je nenadna, ostra bolečina, ki se najpogosteje pojavi v večjih sklepih, kot npr. kolenu. Bolečina se razvije nenadoma, je lahko zelo intenzivna in poteka v epizodah.

Otekanje sklepa

Vnetje, ki ga povzroči nalaganje kristalov v sklepu, vodi do otekanja. Sklep je rahlo rdeč in topel na dotik, kar kaže na prisotnost vnetnega procesa.

Togost sklepa

Bolezen se kaže tudi s togostjo prizadetega sklepa oz. občutkom, kot da je le ta ''zaklenjen'', kar oteži izvedbo vsakodnevnih gibalnih aktivnosti.

Dejavniki tveganja hondrokalcinoze

Kljub temu, da natančni vzroki za nalaganje kristalov niso popolnoma jasni, obstaja več dejavnikov, ki lahko povečajo tveganje za nastanek te bolezni.

Najpogostejši dejavnik nastanka hondrokalcinoze je starost. Bolezen se največkrat pojavi pri starejši populaciji ki je povezana z naravnimi spremembami v telesu, kot so obrabe sklepov in spremembe v presnovi mineralov.

Hondrokalcinozo lahko povzročijo tudi nekatere presnovne bolezni, med katerimi so najpogostejše hemokromatoza (prekomerno kopičenje železa v telesu), hipomagneziemija (nizka raven magnezija v telesu) in hipofosfataza (pomanjkanje encimov, ki uravnavajo presnovo fosfata).

Foto: Medicofit
Foto: Medicofit

Kako jo diagnosticiramo?

Diagnoza hondrokalcinoze temelji na kombinaciji simptomov, slikovnih preiskav (rentgen, ultrazvok, MRI) ter laboratorijskih analiz. Najbolj zanesljiva metoda za potrditev prisotnosti kristalov je artrocenteza (postopek odstranjevanja tekočine iz sklepa) oz. punkcija sklepa z mikroskopsko analizo sklepne tekočine.

S tovrstnimi metodami tako hondrokalcinozo lahko razlikujemo od drugih revmatskih bolezni in oblikujemo ustrezen načrt zdravljenja.

Kako poteka zdravljenje bolezni?

Zdravljenje hondrokalcinoze je osredotočeno predvsem na obvladovanje njenih simptomov. Glavni cilji zdravljenja je torej lajšanje bolečine, zmanjšanje vnetja in izboljšanje sklepne gibljivosti.

Za obvladovanje bolečine in vnetja se pogosto uporabljajo nesteroidna protivnetna zdravila, kot sta ibuprofen ali naproksen, za hitrejše zmanjšanje vnetja pa so na voljo kortikosteroidi.

Pri ohranjanju sklepne gibljivosti, zmanjšanju bolečine in izboljšanju sklepne funkcionalnosti ima glavno vlogo tudi specialna fizioterapija, ki jo ponujamo v kliniki Medicofit.

Kakšno vlogo ima fizioterapija klinike Medicofit?

Ker gre pri hondrokalcinozi za resno stanje, ki zahteva takojšnje ukrepanje, je izbira strokovne in učinkovite fizioterapije prvotnega pomena.

Mnogi pacienti se odločijo za obisk klinike Medicofit, kjer naši strokovnjaki s sodobnimi metodami in postopki rehabilitacije dosegajo učinkovite rezultate!

Foto: Medicofit
Foto: Medicofit

Celostni pristop, ki ga zagovarjamo v kliniki, vključuje sodelovanje tima zdravstvenih delavcev, ki terapijo prilagajajo glede na specifične potrebe posameznika.

V sklopu rehabilitacije hondrokalcinoze pomemben del predstavljajo vaje za ohranjanje in povečanje sklepne gibljivosti. Vključimo raztezne vaje za določene mišične skupine, ki posamezniku omogočajo lažje gibanje.

Prav tako je pomembna krepitev mišic, ki prizadet sklep podpirajo, saj njihova moč in stabilnost pripomore k zmanjšanju tveganja za nastanek padcev in drugih poškodb.

V kliniki Medicofit izvajamo tudi manualne tehnike, katerih intenzivnost prilagodimo fazi bolezni posameznika. Učinkovita je predvsem masaža mehkih tkiv, ki pripomore k boljši prekrvavitvi področja.

Fizioterapija poleg manualnih tehnik in vaj vključuje tudi izobraževalni del oz. edukacijo v sklopu katere našim pacientom svetujemo o pravilnem načinu gibanja, ki je ključno za dolgoročno ohranjanje zdravih sklepov.

Pacienti, ki sledijo našim napotkom in smernicam, bolezen lahko obvladujejo veliko bolje in preprečijo poslabšanje in nastanek pridruženih težav!

Naše terapije podkrepimo tudi z uporabo sodobne opreme fizioterapevtskih aparatov, ki pomagajo pri blažitvi simptomov. Pri obvladovanju hondrokalcinoze so najučinkovitejši predvsem EMS DOLORCAST udarni valovi, laserska terapija SUMMUS in HiTop elektrostimulacija.

Zakaj bi še naprej odlašali z rehabilitacijo in svoje zdravje prepuščali naključju? Rezervirajte svoj termin v kliniki Medicofit, kjer vas bomo s strokovnim pristopom in napredno terapijo popeljali nazaj v vitalno življenje. Ne čakajte – vaša pot do boljšega zdravja se začne zdaj!


VIRI

Parperis, K., Constantinou, A. Calcium Pyrophosphate Crystal Deposition: Insights to Risks Factors and Associated Conditions. Curr Rheumatol Rep (2024). https://doi.org/10.1007/s11926-024-01158-5

Pascart, T., Filippou, G., Lioté, F., Sirotti, S., Jauffret, C. in Abhishek, A. (2024). Calcium pyrophosphate deposition disease. The Lancet Rheumatology, S266599132400122X. https://doi.org/10.1016/S2665-9913(24)00122-X

Zamora EA, Naik R. Calcium Pyrophosphate Deposition Disease. [Updated 2023 Jun 20]. In: StatPearls [Internet]. Treasure Island (FL): StatPearls Publishing; 2024 Jan-. Available from: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK540151/

Krekeler M, Baraliakos X, Tsiami S, Braun J. High prevalence of chondrocalcinosis and frequent comorbidity with calcium pyrophosphate deposition disease in patients with seronegative rheumatoid arthritis. RMD Open. 2022 Jun;8(2):e002383. doi: 10.1136/rmdopen-2022-002383. PMID: 35701012; PMCID: PMC9198698.

Cowley S, McCarthy G. Diagnosis and Treatment of Calcium Pyrophosphate Deposition (CPPD) Disease: A Review. Open Access Rheumatol. 2023 Mar 22;15:33-41. doi: 10.2147/OARRR.S389664. PMID: 36987530; PMCID: PMC10040153.