Foto: Mimovrste
Foto: Mimovrste

To še posebej velja za mlajše otroke, ki se še učijo uporabljati svojo domišljijo. Ko imajo Lego kocke preveč omejitev, jim lahko to dejansko lahko prepreči raziskovanje, morda pa utegne kasneje celo vplivati na to, da se ne odločijo za inženirsko ali umetniško poklicno pot.

Kako lahko svojega otroka spodbudim k večji ustvarjalnosti?

Foto: Mimovrste
Foto: Mimovrste

Pomembno je, da starši in skrbniki pomagajo otrokom, ko se ti med igranjem z Lego kompleti učijo uporabljati svojo domišljijo in ustvarjalnost, Lahko skušate ponuditi več kreativnih možnosti, na primer tako, da jim dovolite sestavljanje “lastnih” kompletov, ali pa poudarite možnost, da ustvarijo, kar hočejo.

Lego kocke so lahko tudi odličen način za pomoč otrokom pri učenju ustvarjalnega razmišljanja. Ko dobijo navodila, potem pa jih na neki točki odložijo, so prisiljeni najti različne načine za dokončanje naloge. To jim lahko pomaga razviti sposobnosti reševanja problemov.

Naj komplet sestavi sam ali ne?

Nekateri starši menijo, da je za njihovega otroka bolje, če si sam sestavi komplet. To jim omogoča večji nadzor nad setom in njegovim videzom.

Navodila za sestavljanje Lego kock so pogosto so zelo natančna glede tega, kako morajo biti kosi sestavljeni, kar lahko omeji otrokovo sposobnost, da si predstavlja, kako bi komplet lahko izgledal drugače. To lahko privede do pomanjkanja ustvarjalnosti pri sestavljanju kompletov, saj otroci morda ne bodo preizkušali novih zamisli ali tvegali, ko bodo gradili nekaj na podlagi že obstoječega kompleta navodil.

Navodila za Lego kocke - da ali ne?

Foto: Mimovrste
Foto: Mimovrste

Navodila za sestavljanje Lego kock delno zavirajo otroško ustvarjalnost, ker lahko zagotovijo kontekst za gradnike. Nabor navodil lahko denimo navaja, kateri deli kam spadajo, ali kako jih povezati. To lahko otrokom pomaga pri učenju osnov in izboljšanju njihovih konstrukcijskih veščin, lahko pa tudi omeji njihovo domišljijo.

Če svojemu otroku daste več ustvarjalne svobode, mu lahko pomagate, da postane bolj ustvarjalen in iznajdljiv, saj bo imel več možnosti za raziskovanje in eksperimentiranje. Tako se bo tudi naučil samostojnega reševanja težav in načina, kako sam priti do novih rešitev.