V zadnjih letih je vzreja brez uporabe antibiotikov pomemben vidik kakovosti mesa, žal pa to med proizvajalci ni pogosta praksa. Perutnina Ptuj je ena redkih, ki je zaradi svoje visokokakovostne proizvodnje prejela certifikat vzrejeno brez uporabe antibiotikov, ki določa najvišje možne standarde pri sami vzreji.

Ponudba je široka, a ne izbere vsak proizvajalec kakovosti

Takoj, ko se je na trgovskih policah začelo pojavljati piščančje meso zelo raznolikih proizvajalcev, so potrošniki začeli bolj gledati na kakovost. Ta je pri masovni proizvodnji vselej vprašljiva. Na kakovost mesa vplivajo številni dejavniki, kot so vzreja, krma, teža, velikost in zdravje perutnine, svežina, starost in še več.

V zadnjem času pa na kakovost kaže tudi to, ali je bilo perutninsko meso vzrejeno brez uporabe antibiotikov. Ali ste vedeli, da je globalno gledano kmetijstvo odgovorno kar za približno 40 % svetovne rabe antibiotikov? To je velik problem, saj hitro širjenje odpornosti proti antibiotikom predstavlja eno izmed največjih groženj za javno zdravje. Zaradi okužb s proti antibiotikom odpornimi bakterijami namreč letno umre okoli milijon ljudi. Zaskrbljujoče dejstvo je, da nekatere države, ki v Slovenijo dobavljajo največ mesa in mesnih izdelkov, pri vzreji uporabljajo večje količine antibiotikov. Če pa proizvajalec z ugodnimi pogoji poskrbi za rast in zdravje piščancev ter postavi kakovost na prvo mesto, antibiotiki načeloma niso potrebni.

Visokokakovostna reja Perutnine Ptuj

Perutnina Ptuj ima v celotni verigi implementiran sistem kakovosti, obvladujejo pa tudi tako imenovan standard piščancem prijazne reje, ki je še posebej zahteven.

Poleg dobrega ravnanja in skrbi za živali so za njihovo zdravje ključne tudi ustrezne krmne mešanice. Zato jih v Perutnini Ptuj pripravljajo sami in so povsem naraven produkt, sestavljen iz različnih žitaric, kot so koruza, pšenica, soja kot beljakovinska komponenta in mineralno-vitaminske mešanice. Te mešanice predstavljajo podporo živalim za uspešno rast in zdravo počutje.

Piščancem prijazna reja - izhod piščancev na prosto
Piščancem prijazna reja - izhod piščancev na prosto
Rejec Perutnine Ptuj, Gregorec Martin, Destrnik (Piščancem prijazna reja)
Rejec Perutnine Ptuj, Gregorec Martin, Destrnik (Piščancem prijazna reja)
Najvišji certifikat vzreje brez uporabe antibiotikov
Najvišji certifikat vzreje brez uporabe antibiotikov

Perutnina Ptuj prejela tudi certifikat vzrejeno brez uporabe antibiotikov

Najvišji standard vzreje brez antibiotikov je certifikat DNV, ki je bil ustvarjen z namenom ohranjanja zdravja in varnosti potrošnikov in temelji na stalni zdravstveni kontroli. Ta sistem zagotavlja vzrejo mesa brez uporabe antibiotikov v celotnem vzrejnem ciklusu in izpolnjevanje novih pričakovanj potrošnikov. To pa seveda potrjuje, da je vzreja Perutnine Ptuj zares visokokakovostna in da sledijo maksimalnim higienskim standardom in drugim varstvenim ukrepom.

Rezultat visokokakovostne reje je visokokakovostno piščančje meso

Dolgoletne zaveze in prizadevanja Perutnine Ptuj na področju zagotavljanja najvišje kakovosti ob zvestih in zadovoljnih kupcih vsako leto potrjujejo tudi neodvisni strokovnjaki, saj je Perutnina Ptuj prejela že marsikatero nagrado za kakovost. Rezultat sistemov je torej visokokakovostno piščančje meso, ki je popolno za vključitev v katerikoli dnevni obrok.

Piščančje meso Perutnine Ptuj Foto: Perutnina Ptuj
Piščančje meso Perutnine Ptuj Foto: Perutnina Ptuj

Tudi, če pred branjem tega članka niste vedeli veliko o piščančjem mesu in njegovi kakovosti, ste zdaj lahko prepričani v svoje znanje. Za vas smo pripravili kratek kviz o kakovosti piščančjega mesa, ki vam lahko prinese priročno nagrado.