Balkonske sončne elektrarne ponujajo enostaven in dostopen način, kako izkoristiti moč sonca, tudi če živimo v stanovanju ali manjšem domu brez velike strešne površine.

Balkonska sončna elektrarna je majhen fotonapetostni sistem, ki ga lahko namestimo na balkon ali teraso in tako pridobimo električno energijo. Te elektrarne so sestavljene iz enega ali več sončnih panelov, ki pretvarjajo sončno svetlobo v električno energijo.

Namenjene so predvsem za lastno porabo električne energije v gospodinjstvu in ne za prodajo presežkov v omrežje.

Kako delujejo balkonske sončne elektrarne?

Sončni paneli na balkonski elektrarni pretvarjajo sončno svetlobo v enosmerni električni tok. Tega nato razsmernik pretvori v izmenični tok, ki ga lahko uporabimo za napajanje naprav v gospodinjstvu. Pogoj je, da imate primeren prostor za postavitev (balkon, vrt, nadstrešek itd.) in vtičnico zunaj v neposredni bližini.

Sončna elektrarna je običajno povezana z notranjim električnim omrežjem, kar omogoča, da energijo iz sončnih panelov neposredno porabljamo za delovanje gospodinjskih naprav. V primeru, da sončna elektrarna proizvede več energije, kot jo porabimo, se presežek lahko shrani v baterijo (če je nameščena) ali pa se vrne v električno omrežje.

Foto: Spletnik
Foto: Spletnik

Balkonska sončna elektrarna in njene prednosti

Če se boste odločili za balkonsko sončno elektrarno, boste hitro spoznali njene številne prednosti:

  • Zmanjšanje stroškov za elektriko: Največja prednost balkonskih sončnih elektrarn je v zmanjšanju stroškov za elektriko. S proizvedeno sončno energijo lahko pokrijemo del svojih dnevnih potreb po električni energiji, kar neposredno zniža mesečne račune za elektriko.
  • Enostavna namestitev in vzdrževanje: Namestitev balkonske sončne elektrarne je razmeroma enostavna in jo lahko pogosto izvedemo sami ali z minimalno pomočjo strokovnjakov. Vzdrževanje je prav tako preprosto, saj so sončni paneli zasnovani za dolgo življenjsko dobo in ne potrebujejo posebnega vzdrževanja.
  • Okolju prijazna energija: Z uporabo sončne energije zmanjšujemo svojo odvisnost od fosilnih goriv in prispevamo k zmanjšanju emisij toplogrednih plinov. To je pomemben korak k bolj trajnostnemu življenju in ohranjanju okolja.
  • Povečanje vrednosti nepremičnine: Sončni paneli lahko povečajo tržno vrednost vaše nepremičnine, saj postajajo energetsko učinkovite rešitve vse bolj cenjene med kupci.
  • Lastna elektrika brez birokracije: Za namestitev balkonske sončne elektrarne ne potrebujete soglasja ali drugih posebnih dovoljenj, tako kot za klasično sončno elektrarno. Vse, kar morate storiti je, da 14 dni pred namestitvijo o tem obvestite svojega distributerja. Idealno za vse, ki nimate volje se ukvarjati z birokracijo in lahko sončno elektrarno namestite takoj, ko jo dobite.

Ali lahko sami namestimo balkonsko sončno elektrarno?

Seveda. Vklopi sonce sončna elektrarna ja zasnovana po načelu naredi sam (DIY) in je enostavna za uporabo. Izdelku so priložena natančna navodila za sestavo. Paneli že imajo integrirane povezovalne kable, treba jih je le priključiti na razsmernik in namestiti panele na želeno lokacijo in elektrarna je na voljo za priklop v vtičnico. Sistem je zasnovan tako, da se lahko uporablja na različnih vrstah ograj, na tleh, terasah ali strehi .

Foto: Spletnik
Foto: Spletnik

Pred postavitvijo preverite kje imate največ prostora, pogoj pa je tudi, da je v bližini vtičnica. Najbolj optimalno delovanje in največji izkoristek boste dosegli s postavitvijo panelov proti jugu, jugovzhodu ali jugozahodu. Ne obračajte jih proti severu, saj je pomembno, da je mini sončna elektrarna nameščena tako, da je čim manj v senci.

Svetujemo postavitev panelov pod kotom 35 stopinj. Tudi, če jo postavite navpično, bo še vedno delovala z dobrim izkoristkom.

Koliko lahko prihranim z balkonsko sončno elektrarno?

Običajno ob ugodni orientaciji in ob sončnih dnevih, lahko balkonske sončne elektrarne proizvedejo dovolj električne energije, da pokrijejo spodoben delež osnovne gospodinjske porabe oziroma omilijo porabo ob konicah.

Prihranek pri stroških za elektriko je odvisen od več dejavnikov, vključno z velikostjo in učinkovitostjo sončne elektrarne, količine sončne svetlobe, ki jo prejema vaš balkon, in vašimi trenutnimi stroški za elektriko. Povprečna balkonska sončna elektrarna z močjo 300-600 W lahko pokrije del vaših dnevnih potreb po električni energiji in zniža račun za elektriko za 10-30%.

V Sloveniji, kjer imamo povprečno 2000 sončnih ur na leto, lahko balkonska sončna elektrarna proizvede precej energije, kar pomeni na dolgi rok občutne prihranke.

Balkonska sončna elektrarna predstavlja odlično rešitev za vse, ki želijo znižati stroške za elektriko in hkrati prispevati k trajnostnemu načinu življenja.