Arso opozarja na možnost neviht z močnimi nalivi in sunki vetra ter poplavljanje hudourniških vodotokov. Foto: BoBo
Arso opozarja na možnost neviht z močnimi nalivi in sunki vetra ter poplavljanje hudourniških vodotokov. Foto: BoBo

Plohe in nevihte se bodo začele pojavljati že danes proti večeru. Ponoči se bodo padavine okrepile in širile proti vzhodu. V četrtek bo oblačno s plohami in nevihtami, popoldne bo zapihal okrepljen severni veter, zvečer pa na Primorskem burja, napovedujejo na Arsu.

Podrobnejšo vremensko napoved lahko preverite tukaj.

Sredi dneva bodo temperature od 11 do 19, na Primorskem do 24 °C, popoldne pa se bo od severa hitro hladilo. Meja sneženja se bo v noči na petek ponekod na severu države spustila do nadmorske višine okoli 1400 metrov.

V petek popoldne bodo padavine oslabele in ponehale v večini Slovenije, razen na severovzhodu Slovenije, še napovedujejo na Arsu.

Mogoče so tako poplave manjših vodotokov kot zemeljski plazovi

Do petka zjutraj lahko v zahodni polovici Slovenije pade od 90 do 140, drugje od 50 do 90 litrov dežja na kvadratni meter. Ob nalivih bodo sprva hitro naraščali hudourniški vodotoki in manjše reke v zahodni Sloveniji, čez dan pa tudi drugje, predvsem v osrednji in severni Sloveniji.

Mogoče so poplave hudourniških vodotokov in manjših rek, zlasti na Vipavskem, na Idrijsko-Cerkljanskem in Škofjeloškem hribovju in na Gorenjskem, dopoldne in čez dan pa tudi v osrednji in severni Sloveniji.

Zaradi napovedanih obilnih padavin bo v četrtek in petek povečana tudi nevarnost za nastanek zemeljskih plazov, so opozorili pri Geološkem zavodu Slovenije. Opozorilo velja za celotno Slovenijo. Na geološkem zavodu prebivalcem svetujejo, naj bodo pozorni na pojavljanje sprememb na tleh, objektih in pobočjih.