V Sloveniji je bilo sicer letos do 11. avgusta iz narave odvzetih 130 rjavih medvedov. 121 jih je bilo odstreljenih na podlagi dovoljenj Arsa, devet medvedov pa je poginilo. Foto: BoBo/Nejc Trpin
V Sloveniji je bilo sicer letos do 11. avgusta iz narave odvzetih 130 rjavih medvedov. 121 jih je bilo odstreljenih na podlagi dovoljenj Arsa, devet medvedov pa je poginilo. Foto: BoBo/Nejc Trpin

V ponedeljek smo poročali, da je Arso na podlagi strokovnega mnenja Zavoda za gozdove Slovenije izdal ustno odločbo za izjemni odstrel medvedke, ki je pred dnevi pri Pivki huje poškodovala 30-letnega domačina, nato pa je nanjo naletel še en domačin. Toda da je šlo za medvedko z mladiči, in ne za medvedjega samca, nista ne ZGS ne Arso nikoli potrdila. Tako je verjetno pričal 30-letnik, ki je bil žrtev napada.

Kot je za MMC pojasnil Andrej Vuga z Arsa, je protokol za izdajo dovoljenja za odstrel medvedke z mladiči drugačen od protokola za odstrel medveda. In tokrat se je na podlagi razpoložljivih informacij oziroma na podlagi presoje zavoda za gozdove Arso odločil za izdajo dovoljenja za odstrel enega medveda v občinah Pivka in Ilirska Bistrica med 13. in 18. avgustom. V praksi to pomeni, da lahko lovec ustreli medveda, ki ob sebi nima mladičev, pri čemer pa ne more vnaprej vedeti, ali gre za samca ali za samico.

Po prvem napadu medveda na domačina na začetku avgusta se ZGS ni odločil za odstrel, je pa od dogodka dalje dejavno spremljal dogajanje na območju napada. Skušali so ugotoviti morebitna dodatna dejstva glede napada in tudi morebitne nove lokacije pojavljanja medveda. Pretekli petek je nato na istem območju znova sledilo srečanje med medvedom in človekom, zato so si na ZGS-ju premislili.

"Zaradi bližine obeh dogodkov je zavod za gozdove presodil, da obstaja velika verjetnost, da gre za istega medveda. Na podlagi ugotovitev na terenu je zavod v petek pripravil strokovno mnenje o nujnosti odstrela rjavega medveda za območje med Brkinskim robom in naselji Šilentabor, Zagorje, Knežak in Šembije," so pojasnili na zavodu.