V Beogradu so v nedeljo potekali protesti za čistejši zrak. Foto: Reuters
V Beogradu so v nedeljo potekali protesti za čistejši zrak. Foto: Reuters

V Beogradu je indeks onesnaženosti zraka dosegel 171. Indeks onesnaženosti nad 150 pomeni povečano nevarnost za zdravje. V takšnih razmerah Svetovna zdravstvena organizacija prebivalcem svetuje nošenje mask na prostem, uporabo čistilcev zraka doma, izogibanje rekreaciji na prostem in zapiranje oken, poroča sarajevsko uredništvo portala N1.

V srbski prestolnici so zaradi vsakodnevno močno onesnaženega zraka po državi že večkrat potekali protesti. Zadnji tovrstni protesti so potekali tudi v nedeljo, ko so protestniki zahtevali konkretne ukrepe države za zmanjšanje onesnaženosti. Opozarjali so tudi, da je zrak onesnažen v večini srbskih mest in da državljani niso dovolj obveščeni o njegovi škodljivosti.

Predstavniki oblasti v Srbiji so meteorološke podatke v preteklosti razglašali za lažno propagando ekologov in medijev. Strokovnjaki po drugi strani opozarjajo, da je v zadnjih desetih letih zaradi onesnaženega zraka v Srbiji umrlo več kot 100.000 ljudi, piše beograjski časopis Danas.

Največja težava trdi delci PM2,5 in PM10

Kakovost zraka v Srbiji je še slabša, kot kažejo seznami najbolj onesnaženih mest, je za Danas opozoril Dejan Lekić z Nacionalne ekološke zveze (NEA). Po njegovih besedah so mesta v Srbiji onesnažena zaradi kombinacije izpustov iz termoenergetskega sektorja, industrije in prometa.

"Češnja na torti so izpusti iz malih kurišč in kotlovnic za ogrevanje. V zadnjem poročilu državne agencije za varstvo okolja, ki je bilo objavljeno leta 2020, piše, da so majhne individualne kurilne naprave prispevale celo več kot 60 odstotkov delcev PM2,5 in več kot 50 odstotkov delcev PM10," je za časopis pojasnil Lekić.

Po podatkih NEA energetski sektor v Srbiji v zrak izpusti do petkrat več onesnaženih snovi, kot je pričakovati glede na porabo lignita. Po besedah Lekića je to lahko dokaz za trditve, da termoelektrarne namesto lignita kurijo blato in prah.

Zračno onesnaženje v Beogradu leta 2019. Foto: EPA
Zračno onesnaženje v Beogradu leta 2019. Foto: EPA

V Sarajevu težave zaradi nenačrtovanih gradenj

Slaba kakovost zraka je tudi v mestih v več drugih državah Zahodnega Balkana. V ponedeljek sta se na vrhu seznama najbolj onesnaženih mest v različnih delih dneva znašla tudi Sarajevo z indeksom 164 in Zagreb z indeksom 167.

Eden glavnih onesnaževalcev zraka je v Sarajevu poleg avtomobilskega prometa tudi nenačrtovana gradnja, ker objekti ob strugi reke Miljacka onemogočajo pretok zraka.

Težava je tudi v tem, da Sarajevo leži v kotlini. "V Sarajevu bo vedno megla. Smo v loncu. Pri 300 metrih pokrova ni mogoče dvigniti," je za sarajevski časopis Oslobođenje povedal strokovnjak za kakovost zraka in okoljske spremembe Martin Tais.

Z zrakom, nevarnim za zdravje, se poleg Sarajeva spopada več drugih mest v BiH-u, med njimi Tuzla, Banjaluka, Prijedor, Bosanska Krupa, Zvornik ter Zenica in Jajce. V Tuzli je indeks onesnaženosti zraka z delci PM2,5 pred dnevi znašal 172, v Banjaluki 168, v Prijedoru pa celo 200. V Bosanski Krupi je znašal 169, v Zvorniku pa 162.

Tais verjame, da bi problematiko smoga v mestih lahko rešili s prepovedjo kurjenja premoga. Za reševanje problematike onesnaženosti zraka bi po njegovih ocenah samo v kantonu Sarajevo morali nameniti približno 15 milijonov evrov na leto.

Podobnih prizorov so vajeni tudi v Sarajevu. Foto: EPA
Podobnih prizorov so vajeni tudi v Sarajevu. Foto: EPA

V Črni gori se večina gospodinjstev ogreva na trda goriva

Kurjenje je glavni krivec za onesnaženost zraka tudi v Črni gori, saj se kar 70 odstotkov gospodinjstev ogreva na trda goriva, 28 odstotkov pa z elektriko, piše črnogorski časopis Vijesti.

Razmere so najbolj kritične v prestolnici Podgorica in mestih Nikšić ter Pljevlja, kjer po več deset dni na leto zaznavajo močno presežene koncentracije delcev PM10 in PM2,5. Največje dovoljeno število dni s preseženimi koncentracijami trdih delcev je 35 dni na leto. V Nikšiću in Podgorici vsako leto preseže 50 dni, v Pljevlji pa celo 100 dni, še pišejo Vijesti.

Onesnažen zrak sicer velja za najpomembnejšo javnozdravstveno težavo, povezano z onesnaževanjem okolja. Na zdravje ima največji vpliv onesnaženost zraka s trdimi delci PM10 in PM2,5.