Foto: BoBo
Foto: BoBo

V sredo in četrtek še ne bo zelo vroče, pojavljale se bodo krajevne nevihte, je Agencija RS za okolje zapisala na omrežju X. Vročina naj bi se stopnjevala v obdobju med 9. in 15. avgustom, pričakovati je jutranje temperature okoli 20 stopinj Celzija in popoldanske okoli 35 stopinj Celzija.

Foto: Arso/Omrežje X
Foto: Arso/Omrežje X

"Kdaj se bo vročina končala in kako burni vremenski procesi bodo pri tem nastali, še ni povsem gotovo, a večina izračunov predvideva prihod atlantske vremenske motnje s padavinami in osvežitvijo nekje v drugi polovici prihodnjega tedna, torej po prazničnem 15. avgustu," so še zapisali na Arsu.

Narasla bo tudi temperatura morja

Temperatura slovenskega morja je trenutno zaradi občasnega vpliva vetra ustaljena, giblje se med 27 in 28 stopinjami Celzija. Ta trend pa se bo ob koncu tedna vseeno obrnil navzgor, ko vremenoslovci spet napovedujejo višje temperature ozračja, zato se bo morje lahko ogrelo tudi na 30 stopinj.

Čeprav temperaturni rekord morja tudi tokrat ne bo presežen, pa je hidrolog na Agenciji RS za okolje Andrej Golob za STA povedal, da je mogoče, da temperatura slovenskega morja ob koncu tedna oziroma v začetku prihodnjega tedna doseže 30 stopinj. Ob tem je spomnil, da smo letos že podrli en rekord, in sicer se je julija slovensko morje kar sedem dni zapored ogrelo nad 30 stopinj. Rekordno temperaturo morja so sicer izmerili 17. julija 2010, ko se je ogrelo na 31,1 stopinje Celzija.