Mjanmar ima 53 milijonov prebivalcev. Foto: EPA
Mjanmar ima 53 milijonov prebivalcev. Foto: EPA
Po besedah predstavnika Združenih narodov je po prvih podatkih brez strehe nad glavo ostalo več sto tisoč ljudi, opozarja pa, da bi jih bilo lahko tudi več milijonov. Foto: MMC RTV SLO
Mjanmar: Posledice ciklona

Končna številka bo tako najverjetneje še precej višja. Zunanji minister Njan Vin je na državni televiziji dejal, da je samo v mestu Bogalaj umrlo okoli 10.000 ljudi, 3.000 pa je pogrešanih. Ob tem je dodal, da bo vojaška oblast vesela vsake zunanje pomoči.

Predstavnik Svetovnega programa za hrano pri ZN-u, Paul Reisly, je dejal, da se ZN že pripravlja na čim hitrejšo pomoč, že prej pa je generalni sekretar ZN-a napovedal, da bo Svetovna organizacija naredila vse potrebno za zagotavljanje človekoljubne pomoči.

Po besedah predstavnika Združenih narodov je po prvih podatkih brez strehe nad glavo ostalo več sto tisoč ljudi, opozarja pa, da bi jih bilo lahko tudi več milijonov.

Najhujši tropski cikloni:

- Ciklon Bola (Bangladeš, l. 1970, okoli pol milijona žrtev)

- Tajfun Nina (Kitajska, l. 1975, 100.000 žrtev)

- Veliki orkan l. 1780 (Mali Antili, 22.000 žrtev)

- Orkan Katrina (New Orleans, ZDA, 2005, 2.000 žrtev, rekordna škoda prek 100 milijard dolarjev)

- Orkan Galveston (Teksas, l. 1900, 6.000 - 12.000 žrtev - najsmrtonosnejša naravna katastrofa v ZDA)

- Orkan Mitch (srednja Amerika, l. 1998, 11.000 - 18.000 žrtev)

Ameriška in slovenska pomoč že prihajata
Ameriško veleposlaništvo v Mjanmaru je že odobrilo 250.000 dolarjev pomoči, prva dama ZDA Laura Bush, ki je znana po kritikah mjanmarske vojaške hunte, pa je napovedala, da bo pomoči še več, če bodo v Jangonu najprej dovolili nastanitev enote za posredovanje v katastrofah.

Medtem je tudi vlada Republike Slovenije na današnji dopisni seji sprejela sklep, da se za odpravljanje posledic ciklona nameni sredstva humanitarne pomoči v višini 50.000 eurov. Ob tem je ministrstvo za zunanje zadeve ocenilo, da bi pomoč Slovenije kot predsedujoče Svetu EU pomenila pomembno gesto Republike Slovenije državi prejemnici razvojne pomoči.

Še vedno brez elektrike
Štiri dni po pustošenju ciklona v prestolnici Jangon, kjer živi pet milijonov ljudi, oblasti razdeljujejo čisto vodo, elektrike pa še vedno ni. Po besedah domačinov se s posledicami na ulicah ne ukvarja veliko vojakov, zato se morajo ljudje znajti po svoje.

Zadnji ciklon, ki je pustošil po Aziji, je bil Sidr, ki je novembra lani v Bangladešu terjal 3.300 žrtev. Sicer pa je leta 1991 prav tako v Bangladešu zaradi ciklona umrlo kar 143.000 ljudi.

M. R.

Mjanmar: Posledice ciklona