Poplave so najbolj verjetne v zahodni in severni Sloveniji. Foto: Arso
Poplave so najbolj verjetne v zahodni in severni Sloveniji. Foto: Arso

Plohe in nevihte se bodo začele pojavljati proti večeru. Ponoči se bodo padavine okrepile in širile proti vzhodu. V četrtek bo oblačno s plohami in nevihtami, popoldne bo zapihal okrepljen severni veter, zvečer pa na Primorskem burja, napovedujejo na agenciji za okolje (Arso).

"Najbolj nas skrbijo predvsem močne padavine, kajti v dobrem dnevu lahko pade nekje na zahodu od 80 do 140 litrov dežja na kvadratni meter, drugje pa nekje od 40 do 80. To pa so že količine, ki lahko, še posebej, če to pade v zelo kratkem obdobju, prinašajo tudi nevšečnosti," je za Radio Slovenija povedal vremenoslovec Arsa Blaž Šter.

Zaradi velike količine padavin se bodo hidrološke razmere slabšale. Ob nevihtah z močnimi nalivi bodo hitro naraščali hudourniški vodotoki in manjše reke v zahodni Sloveniji. Čez dan pa tudi drugje, predvsem v osrednji in severni Sloveniji. V četrtek obstaja velika verjetnost za razlivanje hudourniških vodotokov in poplave padavinske vode.

Radarska slika padavin v zadnjih 90 minutah. vir: ARSO

Previdno na cestah

Uprava za zaščito in reševanje pa opozarja, da so do petka zjutraj zaradi obilnih padavin in močnih nalivov na cestah mogoče nepredvidene situacije, kot so zaustavljanje vozil, zelo počasna vožnja, večje količine vode in nesreče.

Podrobnejšo vremensko napoved lahko preverite tukaj.

Večja verjetnost za poplave na zahodu Slovenije

"Verjetnost za poplave je največja na območju Vipave, na območju Idrijskega in Škofjeloško-Cerkljanskega hribovja, pa tudi v večjem delu Gorenjske. Izključena ni tudi v nekoliko vzhodnejših krajih, se pravi v osrednji Sloveniji, tudi v severni Sloveniji, se pravi na območju Zasavja, pa v savinjski regiji, če bodo intenzivni pasovi padavin trajali več ur," je za Radio Slovenija opozoril hidrolog Andrej Golob.

Arso ne izključuje tudi zaostritve vremenskega opozorila, kar pomeni, da bi za posamezna območja lahko izdali tudi rdeče opozorilo. Prebivalce pa pozivajo, naj poskrbijo za samozaščitne ukrepe in so predvsem v drugem delu noči previdni in pripravljeni. Prebivalci, ki bi se znašli na območju poplav, pa naj upoštevajo navodila pripadnikov zaščite in reševanja.

Odredbo o pripravljenosti civilne zaščite

Poveljnik civilne zaščite Srečko Šestan je zaradi mogočega poplavljanja vodotokov izdal odredbo o pripravljenosti na območjih severne Primorske, Gorenjske, Notranjske, osrednje Slovenije, Koroške in zahodne Štajerske. Odredba velja od danes od 22. ure do četrtka do 22. ure.

Foto: Facebook/Arso
Foto: Facebook/Arso

Odredba, ki jo je izdal Šestan, določa, da uprava za zaščito in reševanje na omenjenih območjih zagotovi pripravljenost za aktiviranje vodij izpostav uprave in regijskih poveljnikov civilne zaščite ter okrepljeno delovanje v centrih za obveščanje, v državnem logističnem centru in regijskih logističnih centrih ter v operativi, in sicer za potrebno delovanje in podporo aktiviranim enotam in službam civilne zaščite.

V četrtek popoldne se bo močno ohladilo

Sredi dneva bodo temperature od 11 do 19, na Primorskem do 24 °C, popoldne pa se bo od severa hitro hladilo. Meja sneženja se bo v noči na petek ponekod na severu države spustila do nadmorske višine okoli 1400 metrov.

"Sprememba bo izrazita, kajti čez dan se bo ponekod ohladilo tudi za deset stopinj Celzija," je še napovedal Šter.

V petek popoldne bodo padavine oslabele in ponehale v večini Slovenije, razen na severovzhodu Slovenije, še napovedujejo na Arsu.

Mogoče so tako poplave manjših vodotokov kot zemeljski plazovi

Zaradi napovedanih obilnih padavin bo v četrtek in petek povečana tudi nevarnost za nastanek zemeljskih plazov, so opozorili pri Geološkem zavodu Slovenije. Opozorilo velja za celotno Slovenijo. Na geološkem zavodu prebivalcem svetujejo, naj bodo pozorni na pojavljanje sprememb na tleh, objektih in pobočjih.

Arso opozarja na nevihte