Letos devet solinarjev pobira sol. Fotografija je sicer nastala leta 2009. Foto: BoBo/Srdjan Živulović
Letos devet solinarjev pobira sol. Fotografija je sicer nastala leta 2009. Foto: BoBo/Srdjan Živulović

Čeprav se je sezona začela dokaj pozno, so do zdaj pridelali 400 ton soli, kar je več kot polovica lanskega celotnega pridelka, ki je znašal 644 ton. V družbi Soline napovedujejo, da bo letos sezona precej boljša. Upajo na vsaj 1000 ton soli, če bo vreme zdržalo, pa bo lahko ta številka še večja. Zaradi ugodnih vremenskih razmer vsak dan pridelajo približno 30 ton soli. Poleg tega so do zdaj pridelali tudi šest ton solnega cveta, je povedal direktor Aleksander Valentin.

Čeprav so v Krajinskem parku Sečoveljske soline veseli, da bodo precej izboljšali rezultat lanske sezone, pa je ta še vedno slabši od tistega pred dvema letoma, ko jim je zaradi vročega in sušnega poletja uspelo pridelati 1750 ton jedilne soli.

Sorodna novica V Sečoveljskih solinah kljub poznejšemu začetku pobiranja soli računajo na boljšo letino kot lani

Letos imajo v ekipi 90 ljudi, od tega se jih 19 ukvarja s pridelavo soli, devet je solinarjev, ki na solnih poljih pobirajo sol. Letos so aktivirali 25 solnih polj. Pomembna je tudi ekipa vodarjev, ki pripravlja slanico.

Valentin je dodal, da jim je zaradi ugodnega vremena uspelo pridelati zadostno količino slanice, zaradi česar bi lahko v primeru dobrega vremena solinarsko sezono podaljšali vse v september.

Ob koncu lanske sezone je ministrstvo za naravne vire in prostor družbi Soline podaljšalo koncesijo za upravljanje Krajinskega parka Sečoveljske soline za deset let. Ta tako velja do julija 2033.