Reka vzhodna Nisa je v mestu Klodzko v nedeljo dosegla vodostaj skoraj sedem metrov, medtem ko je normalna vrednost okoli enega metra. Foto: Reuters
Reka vzhodna Nisa je v mestu Klodzko v nedeljo dosegla vodostaj skoraj sedem metrov, medtem ko je normalna vrednost okoli enega metra. Foto: Reuters

V najhujših poplavah v srednji Evropi v zadnjih najmanj dveh desetletjih je bilo najbolj prizadeto obmejno območje med Češko in Poljsko, čeprav so pas razdejanja za seboj pustile tudi poplave v Avstriji, na Madžarskem in v Romuniji. Ker ponekod deževja še ni konec, so v pripravljenosti pred drugim poplavnim valom.

Na Poljskem so v poplavah, ki so prizadele več držav v srednji in vzhodni Evropi, doslej po navedbah policije umrli najmanj štirje ljudje. "Na območjih, ki jih je prizadela naravna katastrofa, smo imeli štiri smrtne žrtve," je povedala predstavnica poljske policije Katarzyna Nowak in dodala, da vzroki njihove smrti še niso znani.

Poljski premier Donald Tusk je na kriznem zasedanju vlade napovedal milijardo zlotov pomoči (okoli 234 milijonov evrov) za prizadete predele države in prebivalce. Od danes naprej bodo lahko vsi, ki so imeli škodo zaradi poplavljenih ali podrtih zgradb, poplavljenih garaž, uničenih vozil ali drugih s poplavami povezanih dogodkov, brez težav zaprosili za sredstva, je povedal.

Tusk je napovedal pogovore z voditelji drugih držav, ki so jih prizadele poplave, medtem ko bodo za pomoč zaprosili Evropsko unijo.

Poljska vlada je na prizadetih območjih razglasila 30-dnevne izredne razmere, ki veljajo za dele Spodnje Šlezije, Šlezije in pokrajine Opole. Izredne razmere bodo omogočile pristojnim oblastem, da bodo lahko hitreje sprejemale odločitve glede nujnih ukrepov.

"Razglašamo stanje naravne nesreče, kar bo olajšalo delovanje različnih služb in odpravljanje posledic poplav," je kabinet poljskega premierja sporočil na družbenem omrežju X.

Ponoči je bilo najhuje v mestu Nisa, kjer poplavlja pritok Odre vzhodna Nisa, ki je poplavil bregove tudi v mestu Klodzko. Med drugim je v Nisi voda zalila prostore nujne zdravstvene pomoči, od koder so 33 bolnikov s čolni prepeljali na varno.

Na poplave se pripravlja tudi mesto Vroclav, kjer so mestne oblasti razglasile stanje pripravljenosti. Med drugim pozorno spremljajo razmere na jezovih in v rečnih kanalih. Poplavni val pričakujejo v sredo.

Napovedi so po novem bolj črnoglede kot doslej, vseeno pa naj zaradi boljše infrastrukture ne bi bilo tako hudo kot ob poplavah Odre leta 1997, ko je bila poplavljena tretjina mesta.

Poplavljene Piskovice na Poljskem. Foto: Reuters
Poplavljene Piskovice na Poljskem. Foto: Reuters

Na Češkem utonil človek

Na Češkem, kjer še naprej vladajo zaostrene poplavne razmere, so oblasti odredile nadaljnje evakuacije v tretjem največjem mestu, Ostravi, kjer so na več delih popustili nasipi ob reki Odri, je povedal minister za okolje Petr Hladik. Prebivalce so na varno pripeljali z gumijastimi čolni. Na vzhodu države je v reki Krasovka utonil človek.

Gre za prvo smrtno žrtev poplav na Češkem, kjer obenem pogrešajo najmanj sedem ljudi, je povedal načelnik policije Martin Vondrašek.

Železniške povezave z mestom Ostrava in Poljsko so še naprej prekinjene. Ugasnili so elektrarno in toplarno Trebovice. Zaradi poplav so v bližnjem mestu Bohumin imeli izpad električne energije in omrežja mobilne telefonije. Prekinjena je tudi oskrba s pitno vodo.

Poplavni val je dosegel tudi mesto Litovel zahodno od Ostrave. Po podatkih mestnih oblasti je poplavljenih okoli 80 odstotkov mestnih predelov. Iz mesta s približno 10.000 prebivalci poročajo o v celoti poplavljenih ulicah, oblasti pa pozivajo ljudi, naj ne ovirajo reševalcev, češ da v prihodnjih urah pričakujejo naraščanje vodostaja.

Razdejanje pri kraju Bela pod Pradedem pri Jeseniku na Češkem. Foto: Reuters
Razdejanje pri kraju Bela pod Pradedem pri Jeseniku na Češkem. Foto: Reuters

Gladina rek se viša tudi ponekod drugje. Najvišja stopnja nevarnosti velja še v mestu Hradec Kralove ob Labi. V mestu Usti nad Labo bodo danes postavili nove poplavne pregrade.

Največ padavin so na Češkem po navedbah Hladika izmerili v okolici mesta Jesenik, kjer je padlo do 500 litrov dežja na kvadratni meter. V Jeseniku so reševalci s čolni in helikopterji rešili več sto ljudi.

V gorah na severu države je padlo med 300 in 400 litri dežja na kvadratni meter, drugje na Češkem pa do 200 litrov.

V Avstriji že tri smrtne žrtve

Poplave v Spodnji Avstriji, kjer so oblasti razglasile stanje naravne nesreče, so zahtevale še dve smrtni žrtvi, je sporočila policija. Predtem je v nedeljo med posredovanjem v poplavljeni stavbi umrl gasilec. Razmere v deželi ostajajo napete, številne ceste so zaprte, več tisoč gospodinjstev pa je brez elektrike.

Reševalci v Spodnji Avstriji so trupli dveh moških, starih 70 in 80 let, ponoči našli v njunih poplavljenih hišah v dveh različnih vaseh. S tem je skupno število žrtev poplav v Avstriji naraslo na tri.

Danes v Spodnji Avstriji pričakujejo do 80 milimetrov dežja. "Ni konec. Stanje je še vedno kritično," je opozorila deželna glavarka Johanna Mikl-Leitner. Po njenih navedbah je več kot 200 cest v Spodnji Avstriji zaprtih, evakuiranih je bilo 1800 stavb, številni učenci so ostali doma, okoli 3500 gospodinjstev pa je brez elektrike. Na terenu v deželi je okoli 300 vojakov, ki med drugim izvajajo izvidniške polete in sodelujejo pri reševalnih akcijah.

Tudi avstrijski kancler Karl Nehammer je na novinarski konferenci opozoril, da razmere na poplavljenih območjih ostajajo resne. Napovedal je pomoč za odpravo škode, ki so jo povzročile poplave, prek sklada za naravne nesreče, v katerem je trenutno na voljo 300 milijonov evrov. Če to ne bo zadostovalo, se sredstva lahko povečajo, je dodal.

Posledice poplav na Dunaju. Foto: Reuters
Posledice poplav na Dunaju. Foto: Reuters

Na Dunaju so medtem gasilci v zadnjih 24 urah opravili več kot 1300 intervencij. Približno dve tretjini sta bili povezani z obilnimi padavinami, ki so poplavile stavbe, kleti in podzemna parkirišča, preostale pa z vetrom, ki je podiral drevesa.

V avstrijski prestolnici se prav tako še naprej spoprijemajo s težavami v javnem prometu. Podzemna železnica obratuje le delno. Močno deževje v Spodnji Avstriji, ki obkroža Dunaj, pa je prizadelo tudi promet po reki Donavi. Približno sto turistov in 40 članov posadke je obtičalo na ladji Thurgau Prestige na Donavi na Dunaju.

Po poročanju švicarske radiotelevizije SRF bodo potniki in posadka do preklica počakali na ladji, turistično podjetje Thurgau Travel pa je sporočilo, da bodo na ladji, ki pluje od Linza do Budimpešte, verjetno morali ostali do torka. Po poročanju medijev so pri Dunaju obtičale tudi druge potniške ladje.

Na Dunaju so sicer že začeli prve čistilne akcije, številni prebivalci pa so se vrnili na svoje domove.

Avstrijski predsednik Alexander van der Bellen je medtem zaradi poplav odpovedal udeležbo na zasedanju Generalne skupščine Združenih narodov konec tedna. V New Yorku bo tako Dunaj zastopal zunanji minister Alexander Schallenberg.

Poplavljeno okrožje Galati v Romuniji. Foto: Reuters
Poplavljeno okrožje Galati v Romuniji. Foto: Reuters

Šest žrtev v Romuniji

Razmere ostajajo napete tudi v Romuniji, kjer je v močnem dežju in poplavah doslej umrlo najmanj šest ljudi. Prizadete so zlasti pokrajine Galati, Vaslui in Iasi na vzhodu države. Od tam so evakuirali približno 300 ljudi, poplave pa so prizadele približno 6000 kmetijskih objektov.

Slovenija pripravljena na pomoč

Slovenska vlada je v nedeljo sporočila, da se bo Slovenija odzvala brez oklevanja, če bo katera od prizadetih držav zaprosila za mednarodno pomoč. Slovensko zunanje ministrstvo pa je danes na omrežju X vsem, ki potujejo na ogrožena območja, svetovalo posebno previdnost in upoštevanje navodil lokalnih organov.

V galeriji si oglejte prizore s poplavljenih območij na Poljskem in Češkem.

Srednja Evropa v primežu katastrofalnih poplav