Ciklon Yasi, ki so se ga oblasti v Queenslandu zelo bale, je povzročil le gmotno škodo. Foto: EPA
Ciklon Yasi, ki so se ga oblasti v Queenslandu zelo bale, je povzročil le gmotno škodo. Foto: EPA
Avstralija
Ciklon Yasi je divjal več kot štiri ure. Foto: EPA
Jasi divjal nad Avstralijo

Yasi, ki ga je spremljal veter s hitrostjo do 290 kilometrov na uro, je kopno dosegel pri manjšem kraju Mission Beach, ki leži sredi bogatega kmetijskega in turističnega območja, 180 kilometrov južno od Cairnsa na severu zvezne države Queensland. Ciklon je z vso močjo divjal približno štiri ure, kot so poročali tuji mediji, pa je najhuje prizadel obalna mesta Tully, Mission Beach in Cardwell, kjer je bilo uničenih na stotine hiš, veter naj bi odnašal strehe, ruval drevesa in trgal električno napeljavo. Brez elektrike je tako ostalo približno 180.000 domov.

Iz nekaterih manjših krajev poročajo o veliki gmotni škodi, je pa ciklon prizanesel Cairnsu, izhodišču za izlete na Veliki koralni greben, saj je na poti do tja oslabel. Veter pa je tudi tam podrl več dreves in poškodoval nekaj zgradb ter prinesel močan dež.

Oblasti so se na ciklon dobro pripravile
Ukrepi, ki so jih oblasti v zvezni državi Queensland sprejele pred prihodom tropskega ciklona, so očitno zalegli, saj ciklon, ki je gosto naseljeno obalo dosegel nekaj po polnoči po krajevnem času, ni zahteval žrtev. Oblasti so prebivalce približno 190 kilometrov dolgega obalnega pasu pozvale, naj si pripravijo zaloge hrane in vode za več dni ter naj ustrezno zavarujejo svoja prebivališča. Ljudje so dobili tudi navodilo, naj izklopijo vse električne naprave in plin.

Med ukrepi, ki so jih sprejeli, je bil tudi ta, da so zaprli dve bolnišnici v turističnem mestu Cairns in evakuirali več deset tisoč ljudi.

Yasi najmočnejši ciklon v zadnjih desetletjih
Čeprav se najbolj črnogledi scenariji niso uresničili, je bil Yasi kljub temu najmočnejši ciklon, ki je prizadel Avstralijo v zadnjih desetletjih, celo močnejši od ciklona Tracy, ki je leta 1974 dosegel Darwin in ubil 71 ljudi ter uničil 80 odstotkov hiš. Po moči ga primerjajo z orkanom Katrina, ki je leta 2005 prizadel New Orleans.

Jasi divjal nad Avstralijo