Močan veter je prevračal in rušil vse pred seboj. Foto: EPA
Močan veter je prevračal in rušil vse pred seboj. Foto: EPA

Oblasti v Severni Karolini so razglasile izredne razmere, saj je zvezno državo v zadnjih treh dneh prizadelo že 62 tornadov, v katerih je umrlo 21 ljudi, več deset ljudi je bilo ranjenih, brez elektrike pa je ostalo približno 200.000 domov. Oblasti so ob tem sporočile, da bi lahko število žrtev še naraslo, saj se reševalcem še ni uspelo prebiti do najbolj odročnih predelov, med katerima sta tudi okrožji Bladen in Bertie.

Prebivalci Severne Karoline so presenečeni in prestrašeni. "Uničeno je vse. V preteklosti smo že imeli orkane, poplave in tornade, a česa takega še nismo doživeli," je povedal župan okraja Bertie Zee Lamb. "Ljudje že pospravljajo ruševine in ostanke, saj so tornadi za seboj pustili popolno razdejanje," je še dodal.

Tornadi divjali čez sedem zveznih držav
Vihar se je v četrtek zvečer razvil nad Oklahomo in se začel premikati proti Arkansasu. O žrtvah poročajo tudi iz Oklahome, Arkansasa, Misisipija, Teksasa, Alabame, Georgie in Virginije. Zaradi močnega vetra in deževja je prišlo do obsežnih izpadov električne energije, veter je s temeljev odnesel številne hiše in prevračal avtomobile, podrtih je na stotine dreves, ki so pod seboj pokopala več ljudi.

V zadnjih treh dneh je čez jug ZDA potovalo 240 tornadov, ki so povzročili ogromno gmotne škode in zahtevali 46 življenj. To je najhujši izbruh tornadov v ZDA v zadnjih treh letih. Februarja leta 2008 so hude nevihte in tornadi na jugovzhodu ZDA zahtevali 57 življenje.

Tornadi za ta čas običajni
Po besedah vremenoslovcev takšno vreme za april ni neobičajno, saj se v tem času mešata vlažni spomladanski zrak in ostanki hladnega zimskega zraka. Sezona tornadov v ZDA običajno traja od marca do začetka julija. Začne se na jugu države, nato pa se vse bolj pomika proti severu. V povprečju takšne nevihte vsako leto zahtevajo 70 življenj.