V Franciji so morali zaradi snega odpovedati številne letalske polete. Foto: EPA
V Franciji so morali zaradi snega odpovedati številne letalske polete. Foto: EPA
Velika Britanija
Tako velikih količin zgodnjega snega v Veliki Britaniji ne pomnijo. Foto: EPA
Rim
Zaradi obilnega dežja je v Rimu narasla reka Tibera. Foto: EPA
Bosna in Hercegovina
Hrvaško in Bosno in Hercegovino so zajele močne padavine, ki so pripomogle k naraslim rekam ter poplavam. Foto: EPA

Neobičajno zgodnja pošiljka prvega snega je na severozahodu Evrope povzročila številne zastoje v prometu. Nemške železnice so sporočile, da zaradi snega, ki prekriva tire, vlaki zamujajo. V noči s srede na četrtek je več sto potnikov v Frankfurtu obtičalo na železniški postaji, zato so jih namestili v spalne vagone na postaji, v Leipzigu pa so v sredo zvečer na železniški postaji odpovedali vse storitve.

V več prometnih nesrečah v Nemčiji so umrli trije ljudje, vzdolž obale na severu Nemčije pa so izdali tudi opozorilo pred silovitimi viharji in zvišanjem morske gladine.

Prometni kaos tudi v Franciji, Belgiji in Veliki Britaniji
Z zamudami v železniškem prometu se spopadajo tudi v Franciji, kjer so odpovedali skoraj polovico voženj Eurostara med Parizom in Londonom ter od 10 do 25 odstotkov letalskih poletov na pariških letališčih Orly in Charles de Gaulle. Na jugozahodu Francije je snežna odeja debela že 25 centimetrov, na območju Pariza pa se vozniki osebnih avtomobilov spopadajo s poledenelimi cestami.

Prometni zastoji nastajajo tudi v Belgiji, kjer na avtocestah in glavnih cestah v državi zastoji skupno merijo 500 kilometrov. Zamude so tudi v letalskem prometu.

Londonsko letališče Gatwick, ki je eno izmed najprometnejših v Veliki Britaniji, je zaradi obilnega sneženja zaprto že drugi dan, letališče v Edinburgu in londonski City Airport pa so odprli popoldne. Potniki v železniškem prometu in tisti, ki potujejo po cesti, se v Veliki Britaniji prav tako srečujejo z zamudami.

Številne žrtve mraza v srednji Evropi
Srednjo Evropo pa pretresa sibirski mraz, ki je ta teden zahteval že najmanj 26 življenj. Samo na Poljskem, kjer se je živo srebro spustilo celo do 33 stopinj Celzija pod ledišče, so našteli 18 smrtnih žrtev, od tega deset v zadnjih 24 urah. Večina žrtev so bili brezdomci, pri nekaterih pa je k podhladitvi poleg mraza prispeval tudi alkohol. Podobno je bilo na Češkem, kjer so v zadnjih 48 urah našli štiri žrtve mraza, večinoma brezdomce, še štiri žrtve pa so našli v Litvi.

Iz Češke in Poljske poročajo tudi o velikih težavah zaradi močnega sneženja, zaradi česar so morali danes zapreti letališče v Pragi, sneg pa je povzročil tudi težave na cestah in železnicah. O hudi poledici in žledu poročajo tudi iz Romunije, kjer so se zgodile številne prometne nesreče, trije ljudje so v nesrečah umrli. V Bukarešti so morali zaradi poledenelih pristajalnih stez odpovedati več poletov, močno oviran pa je tudi železniški promet. Nekaj vasi na jugu Romunije je ostalo brez elektrike, ko so se daljnovodi zaradi teže ledu prelomili.

Nevarnost plazov v Italiji
V severni Italiji so medtem obilne snežne padavine povečale nevarnost plazov, zlasti na Južnem Tirolskem in v Dolomitih v okolici Belluna. Vremenoslovci opozarjajo, da nevarnost plazov ostaja tudi v prihodnjih dneh. Trenutno je razglašena tretja od skupno petih stopenj nevarnosti, v prihodnjih dneh pa napovedujejo še več snega.

V Rimu je zaradi obilnega dežja narasla reka Tibera, v Benetkah pa je gladina morja narasla za 117 centimetrov, zaradi česar je bila poplavljena petina tega mesta na vodi.

Poplave na Hrvaškem ter v Bosni in Hercegovini
Iz Hrvaške ter Bosne in Hercegovine pa poročajo o poplavah, ki so posledica obilih padavin. Hrvaško mesto Metković na jugu države je pod vodo, potem ko je reka Neretva preteklo noč presegla višino 405 centimetrov, kar je najvišji vodostaj v zadnjih 50 letih. V Metkoviću je poplavljenih več kot 200 hiš, ceste so zaprte, v šolah ni pouka, oblasti pa so razglasile izredno stanje za območja Metkovića, Opuzena in Ploč pri ustju Neretve.

Izredno stanje zaradi poplav so razglasili tudi v Liki, ob akumulacijskem jezeru Kruščica pri Kosinju, v Kninu pa so razglasili povišano stopnjo obrambe proti poplavam zaradi narasle reke Krke, in pa v Gračcu, kjer je reka Otuča po obilnem dežju poplavila nekaj kleti.

O poplavah poročajo tudi iz BiH-a, kjer je bregove prestopila reka Drina, ki je poplavila občine od Foče do Višegrada v zahodnem delu države. V občini Goražde je Drina prestopila bregove v samem središču mesta, pri tem je ogroženih več mestnih in primestnih naselij kot tudi kraji ob celotnem toku Drine. V mestu Goražde je gladina Drine na mestu merjenja davi dosegla 530 centimetrov.