Tudi sobota bo obarvana s snežinkami. Foto: Reuters
Tudi sobota bo obarvana s snežinkami. Foto: Reuters
Zima
Zima v Ljubljani. Foto: MMC RTV SLO/Uporabnica Mojega spleta Svetlana5
Sneg
Igra v snegu. Foto: MMC RTV SLO/Uporabnica Mojega spleta Lidija100
Sneg
Na cesti bodite previdni! Foto: MMC RTV SLO
Sneg
V snežno odejo se je zavila tudi prestolnica. Foto: MMC RTV SLO/Marjetka Nared
Sneg
Nočno sneženje v Ljubljani, ki ga je v objektiv ujel uporabnik Mojega spleta freyr. Foto: MMC RTV SLO/Uporabnik Mojega spleta Freyr
Žled poškodoval gozd v Brkinih, sneg povzročal nevšečnosti

Že v noči na soboto se je zgodil izpad v Krškem, brez elektrike je ostalo okoli tri tisoč gospodinjstev. Težave so bile tudi v naseljih Draga, Možina, Krnice, Kupška vas, Šavna peč, Podkraj in na Cesti Hermana Debelaka v občini Hrastnik. Moker sneg je potrgal žice daljnovoda, zato je brez napajanja je ostalo 12 transformatorskih postaj. Delavci elektropodjetja so okvaro odpravili. V Selnici ob Dravi se je porušila streha, na cesti med Vojnikom in Šmartnim pa dve drevesi.

Poškodovani gozdovi v Brkinih
Leden oklep na krošnjah dreves, debel tudi po dva do tri centimetre, je poškodoval gozdove na območju Brkinov. Po prvi oceni je žledolom povzročil poškodbe na nekaj več kot 1.500 hektarih gozdov na nadmorski višini nad 600 metrov. Največ poškodb je v okolici vasi Artviže, Mrše ter Tatre.

Sneg je belil predvsem Gorenjsko in Koroško, medtem ko je drugod po nižinah deloma snežilo, deloma deževalo, zaradi česar je marsikje nevarnost poledice. Še zlasti je nevarno na Primorskem med Gabrkom in Senožečami pri križanju daljnovoda z avtocesto, saj tam pada ledeni dež. Zelo velika nevarnost poledice je tudi na Idrijskem in Cerkljanskem. Na Prometnoinformacijskem centru voznikom priporočajo strpno in previdno vožnjo.
Porabljenih že na tone soli in peska
Zaradi razmer na cestah se je že zgodilo nekaj prometnih nesreč, zaradi katerih je oviran promet na primorski avtocesti med priključkom Razdrto proti Kopru in na štajerski avtocesti v predoru Pletovarje proti Ljubljani, kjer je zaprt prehitevalni pas. Poleg tega na Prometnoinformacijskem centru navajajo, da je na hitri cesti Razdrto-Vrtojba med Nanosom in Ajdovščino zaradi burje prepovedan promet za vsa vozila s ponjavami, avtobuse in hladilnike. Zaradi delno zasneženega cestišča je še vedno prepovedan promet za priklopnike in polpriklopnike na cestah Ajdovščina-Col-Črni Vrh-Godovič. Ekipe vzdrževalcev cest so na severnem Primorskem ves čas na delu.

SNEŽNA ODEJA

Ljubljana - 44 centimetrov
Brnik - 40 centimetrov
Idrija, Cerklje, Bovec - do 40 centimetrov
Slovenj Gradec - 35 centimetrov
Črna na Koroškem - 40 centimetrov
Mozirje - 50 centimetrov
Velenje - 15-25 centimetrov
Slovenske Konjice - 15 centimetrov
Maribor - 10 -20 centimetrov
Ptuj - 15-20 centimetrov
Murska Sobota - 6 centimetrov


Pluženje poteka po vsej državi, plužne in posipne službe pa so od petka zjutraj za svoje delo na cestah porabile med že 3.400 ton soli, 3.600 kubičnih metrov peska za posipanje in 17.350 litrov magnezijevega klorida. V tem času je bilo v akciji 280 tovornih in 43 drugih vozil in nekaj več kot 600 delavcev, so povedali na Direkciji za ceste.

Na Koroškem 14 prometnih nesreč, na Gorenjskem 16
Na Koroškem je zdaj ponovno dovoljena vožnja tovornih vozil s priklopniki, v zadnjih 24 urah pa so bili tamkajšnji policisti obveščeni o 14 prometnih nesrečah z gmotno škodo, medtem ko se je ena med njimi končala tudi z lažjimi poškodbami udeležencev.

Dodatne informacije Razmere na cestah Vremenska napoved


Podobno so razmere na Gorenjskem. Na Policijski upravi Kranj so povedali, da so posredovali pri 16 prometnih nesrečah, v katerih so se lažje telesno poškodovale tri osebe, in pri dveh padcih dreves (eno se je v Kranju zrušilo na štiri avtomobile; drugo na cesti na Ljubelj na telefonski kabel), pri čemer je nastala zgolj gmotna škoda, medtem ko sneženje večjih težav v prometu in z električno napeljavo sicer ni povzročilo. Promet zdaj na Gorenjskem tako kot na Koroškem poteka brez posebnosti, zaprta pa je cesta čez prelaz Vršič, medtem ko so na prelazih Ljubelj in Korensko sedlo na avstrijski strani obvezne verige.

Na Celjskem zimske službe delajo s polno paro
In ko smo ravno pri Gorenjski, velja omeniti, da so imeli v petek kar nekaj težav na letališču Jožeta Pučnika Ljubljana, kjer pa jim je z nenehnim pluženjem steze vendarle uspelo obvladati razmere. Zamude so nastajale predvsem pri prihodih letal.

Vreme povzroča preglavice tudi v železniškem in letalskem prometu.


Pestro je (bilo) tudi na Celjskem, kjer so delavci zimske službe ceste plužili in posipavali po svojih zmogljivostih, zaradi snega pa so jekleni konjički občasno stali v kolonah. Delavce v naslednjih dneh čaka še veliko dela, saj bodo morali ročno odmetati sneg z vseh javnih površin, kjer pluženje ni mogoče, in očistiti še vse ceste nižjega prioritetnega razreda in višje ležeče poti. Pri tem jim ne bo pomagalo to, da so za danes napovedane dodatne padavine. Za zdaj promet ni oviran.

Obsežne akcije na Štajerskem
Na območju Maribora je v petek zobe pokazala poledica, saj je začelo v večernih urah deževati. Vodja zimske službe v mariborskem Nigradu Anton Gmeiner je pojasnil, da so bili delavci na delu vso noč, po njegovih podatkih pa zaradi snega nobena cesta ni bila neprevozna. Trenutno se ukvarjajo s pluženjem višje ležečih cest.

Tudi na Ptuju so se dela lotili z vsemi 23 razpoložljivimi ekipami, ki so se morale zvečer prav tako spopasti z žledom in s poledenelimi cestami. Manjše težave so kot posledice snežink in ledenega dežja zaznali še na električnih napeljavah. V Lancovi vasi v občini Videm je namreč zaradi snega padlo nekaj dreves, ki so jih morali odstaniti gasilci. Eno izmed dreves se je zrušilo na električni drog.

Ste tudi vi snežno odejo ujeli v fotografski objektiv? Vabljeni k nalaganju fotografij na Moj splet!


Zaradi snega težave z elektriko
Zaradi visoke snežne odeje je v petek ponoči za okoli dve uri izpadla tudi elektrika na širšem območju Krškega - brez nje je ostalo približno 2.000 gospodinjstev.

Pričakovati gnečo na cestah
Ob tej priložnosti velja opozoriti, da lahko glede na izkušnje iz preteklih let in tudi na podlagi prometnega koledarja Prometnoinformacijskega centra za državne ceste danes po državi pričakujemo močno povečan promet iz Italije in Avstrije proti Hrvaški, pa tudi kolone na mejnih prehodih, predvsem na Obrežju. Razlog: smučarji se bodo po koncu zimskih počitnic na Hrvaškem namreč vračali domov. Kot je znano, se je na cestah zaradi hrvaških počitnic poznal tudi prejšnji konec tedna.

Žled poškodoval gozd v Brkinih, sneg povzročal nevšečnosti