Čeprav je Morakot za zdaj še vzhodno od Tajvana, so valovi ob obali Kitajske visoki že šest metrov, dosegli pa naj bi celo devet metrov. Foto: Reuters
Čeprav je Morakot za zdaj še vzhodno od Tajvana, so valovi ob obali Kitajske visoki že šest metrov, dosegli pa naj bi celo devet metrov. Foto: Reuters

Najmočnejši tajfun letos naj bi otok prečkal prek prestolnice Tajpej. Na milijone Tajvancev se pred tajfunom skriva v svojih domovih. Oblasti so odpovedale vse notranje in večino mednarodnih poletov. Zaradi hudega vetra, ki dosega hitrost do 180 kilometrov na uro, je ustavljen tudi železniški promet. V nekaterih gorskih predelih je že padlo do 50 centimetrov dežja, s severa otoka zato poročajo o zemeljskih plazovih in izpadih električne energije. Zaradi neurja je bilo do zdaj ranjenih 14 ljudi, v pristanišču Kelung na severu Tajvana pa naj bi se utopila neka ženska.

Na Kitajskem, kamor naj bi tajfun prispel v soboto, so v provinci Fudžian evakuirali okoli 20.000 ljudi. Tamkajšnje oblasti so poslale več kot osem milijonov opozoril prek prenosnih telefonov o bližajočem se tajfunu. Ribiškim ladjam in drugim čolnom so ukazali vrnitev v pristanišča.

Vpliv tajfuna čutijo tudi na Japonskem, od koder poročajo o velikih količinah dežja in vetru, zaradi katerega so na najjužnejšem otoku odpovedali okoli 200 poletov. Zaradi Morakota so obilnih deževnih padavin deležni tudi na Filipinih, kjer je zaradi poplav umrlo najmanj 12 ljudi, med njimi trije evropski turisti. Francosko zunanje ministrstvo je potrdilo smrt dveh Francozov, belgijsko pa enega Belgijca na Filipinih. Umrli so bili v skupini 12 evropskih in južnokorejskih turistov, ki jih je med vzponom na vulkan Pinatubo ujelo močno deževje.