Strela je razsvetlila nebo nad Münchnom v Nemčiji. Foto: EPA
Strela je razsvetlila nebo nad Münchnom v Nemčiji. Foto: EPA
Belgija
Največ težav so povzročala podrta drevesa. Foto: EPA
Neurja po Evropi in svetu

O po eni smrtni žrtvi poročajo iz Nemčije, Nizozemske, Belgije in Francije. V bližini Kassla v Nemčiji je drevo padlo na lovca, podobna usoda pa je doletela 38-letnega moškega v kampu v bližini francoskega mesta Dijon. Tudi v Belgiji je voznik tovornjaka umrl, ko je nanj padlo drevo, medtem ko je na Nizozemskem en človek umrl v zračnem vrtincu.

Zaradi nalivov so morali v sredo zvečer večkrat prekiniti promet na največjem nemškem letališču v Frankfurtu, podobno je bilo na letališču v Düsseldorfu. Težave so bile tudi v železniškem prometu. Zaradi podrtih dreves je še vedno zaprta železniška proga med mestoma Frankfurt in Fulda, promet je bil prekinjen tudi ponekod drugod.

Na več hitrih vlakih so v sredo znova odpovedale klimatske naprave. Potnike, ki so bili iz Berlina namenjeni v Amsterdam, so zato premestili na drug vlak. Vremenske nevšečnosti so v Nemčiji povzročile tudi precejšnjo gmotno škodo.

O precejšnji gmotni škodi zaradi neurja poročajo tudi iz Belgije, kjer je bilo poleg ene smrtne žrtve poškodovanih še 15 ljudi. V Bruslju je odneslo streho športne dvorane, pri čemer je 15 ljudi dobilo manjše poškodbe. Prekinjene so bile telefonske povezave, ponekod je zmanjkalo elektrike, voda je zalila številne kleti.

Zlasti na bruseljskem letališču je bil oviran tudi letalski promet. V nekaterih delih Valonije je v eni uri padlo kar 70 litrov dežja na kvadratni meter, kar je toliko kot običajno v celem mesecu.

V Franciji so neurja ovirala praznovanja nacionalnega praznika. V več mestih so morali odpovedati tradicionalne ognjemete ob 14. juliju, dež pa je močil tudi vojake na paradi na Elizejskih poljanah v Parizu. Zaradi neurja so imela letala na obeh največjih pariških letališčih precejšnje zamude, oviran je bil tudi promet na podzemni železnici.

Neurja po Evropi in svetu