Obama je posvaril, da bo Irene
Obama je posvaril, da bo Irene "izjemno nevaren in drag orkan". Foto: Reuters
Barack Obama
Obama se dan prej, kot je bilo načrtovano, vrača s počitnic na otoku Martha's Vineyard nazaj v Washington. Foto: Reuters

Obama je vse ogrožene Američane pozval, naj sprejmejo potrebne varnostne ukrepe in upoštevajo morebitne ukaze o evakuaciji. Dodal je, da morajo morebitne ukaze o evakuaciji vzeti resno, saj "vsi indikatorji kažejo, da gre za zgodovinski orkan".

Pripravljeni na najslabše
"Tega ne morem dovolj poudariti. Če ste na predvideni poti orkana, morate zdaj sprejeti varnostne ukrepe. Ne čakajte. Ne zavlačujte. Vsi upamo na najboljše, a moramo biti pripravljeni na najhujše," je predsednik ZDA dejal pred svojim počitniškim domovanjem na otoškem letovišču Martha's Vineyard. Zagotovil je, da se zvezne oblasti za izredne razmere že več dni pripravljajo na prihod orkana ter na ogrožena območja dostavljajo milijone litrov vode, hrano in zdravniško opremo.

V pričakovanju orkana, ki ga spremljajo obilno deževje in močni vetrovi s hitrostjo do 200 kilometrov na uro, so v četrtek z obalnega območja zvezne države Severne Karoline evakuirali najmanj 200.000 prebivalcev in turistov. Ljudi, ki so še ostali na domovih, so oblasti pozvale, naj se umaknejo na varno.

Priprave na Irene v New Yorku
Na predvideni poti orkana živi okoli 52 milijonov ljudi. Orkan naj bi Severno Karolino, kjer prebivalci že zapuščajo obalne predele, dosegel v soboto in nato nadaljeval pot proti New Yorku. Župan "velikega jabolka" Michael Bloomberg je že opozoril prebivalce, naj se umaknejo z nižje ležečih predelov mesta.

Guverner zvezne države New York Andrew Cuomo je zračnim silam in vojski ukazal, naj pomagajo oblastem pri pripravah na Irene. Metropolitanski prometni sistem, vključno s podzemno železnico v New Yorku, bodo v soboto opoldne ugasnili, je napovedal guverner. Cuomo je ukazal še, da morajo zapreti mostove v mestu, če bo veter presegel hitrost 96 kilometrov na uro.

Če bo Irene New York in Novo Anglijo dosegla kot orkan druge kategorije, bo to najmočnejši orkan po Bobu, ki je leta 1991 oplazil zvezno državo Massachusetts, in Glorii, ki je leta 1985 v New Yorku povzročila veliko škodo.

Razdejanje na Bahamih
Na Bahamih je bilo po divjanju orkana v sredo uničenih na stotine domov, o smrtnih žrtvah za zdaj ne poročajo. Zaradi orkana so bile poplavljene ceste, prekinjena je bila oskrba z elektriko. V nekaterih predelih je Irene, ki se je v sredo okrepila v orkan tretje stopnje, poškodovala do 90 odstotkov domov, sama prestolnica Nassau pa ni bila huje prizadeta.

Pet žrtev orkana
Irene je doslej na območju Karibov zahtevala najmanj pet mrtvih. Na Haitiju, ki ga orkan sicer ni neposredno prizadel, sta v hudourniških poplavah umrli dve osebi. Tudi iz Dominikanske republike so poročali o dveh smrtnih žrtvah, o še eni pa iz Portorika.