Po obilnem deževju zadnjih nekaj dni se razmere umirjajo. Foto: Reuters
Po obilnem deževju zadnjih nekaj dni se razmere umirjajo. Foto: Reuters
Krško
Zaradi neurja so bile zaprte številne ceste po vsej državi. Foto: MMC RTV SLO/Untamle(Moj splet)
Na Idrijskem po deževju grozi plaz,

Padavine in poplave, ki so v preteklih dneh zajele Slovenijo, so prizadele najmanj 34 slovenskih občin, toda najbolj črnogledi scenariji se le niso uresničili, saj se je po nekaj dneh obilnih padavin vreme v noči s petka na soboto umirilo. Na prizadetih območjih tako odpravljajo posledice vodne ujme in ocenjujejo škodo, za katero pa so že ugotovili, da bo presegla zakonsko določena sredstva, predvidena v intervencijskih zakonih.

Najhuje je bilo v Posočju in v Bohinju, ki ga je v soboto obiskal tudi premier Borut Pahor in si ogledal tamkajšnje razmere. Napovedal je, da se bo vlada s prvo informacijo o nastali škodi seznanila še pred novim letom, in obljubil hitro pomoč države.

Imate tudi vi fotografije ali videposnetke poplavljanja in naraslih rek?
Na Mojem spletu jih lahko delite z nami. Vsem, ki so svoje izdelke že prispevali ali pa jih še bodo, se najlepše zahvaljujemo!

Bogataj: Zahvala vsem, ki so pomagali
Poveljnik državne civilne zaščite Miran Bogataj je povedal, da je pri odpravljanju posledic in poskusu omejitve škode sodelovalo približno 2.500 prostovoljnih in poklicnih gasilcev ter poklicnih reševalcev, in se zahvalil vsem, ki so pomagali pri reševanju in ki še vedno skrbijo za odpravo nastale škode. Poudaril je sodelovanje in solidarnost, ki sta se pokazala tudi ob tej naravni nesreči.

Gasilci so morali zaradi posledic poplav posredovati tudi v soboto. Kranjski gasilci so v soboto popoldne izčrpali vodo iz objekta v Potočah v občini Predvor, zvečer pa so jeseniški gasilci pomagali v jeklarni Acroni na Koroški Beli na Jesenicah, kjer so izčrpali meteorno vodo iz prostorov jeklarne. V soboto okoli 18. ure je prišlo do podora gozdne ceste Srednja vas v Bohinju-Lom na Uskovnici v občini Bohinj. Podor v dolžini okoli 50 metrov so si ogledale pristojne službe, cesta pa je zaprta za ves promet. V prihodnjih dneh bodo ob pomoči gradbene mehanizacije začeli cesto popravljati, so sporočili z uprave za zaščito in reševanje.

Reke v naslednjih dneh vse nižje
Pretoki rek po Sloveniji so še veliki, srednje pretoke imajo le nekatere reke na severovzhodu države, a se povsod zmanjšujejo in se bodo zmanjševali tudi v prihodnjih dneh. Agencija Republike Slovenije za okolje poroča, da od sobote zvečer upada Sava v spodnjem toku, počasi pa upadata tudi Krka in Ljubljanica.

Del Ljubljanskega barja je še vedno poplavljen, prav tako so še poplavljena kraška polja Notranjskega in Dolenjskega krasa. Poplavna voda na kraških poljih se bo tam zadržala tudi v prihodnjih dneh. Zaradi namočenosti in povečane vodnatosti vseh vodotokov je še vedno velika možnost zemeljskih zdrsov na reliefno razgibanem terenu zahodne in osrednje Slovenije.

Na Idrijskem po deževju grozi plaz,