Narastle vode so ponekod sprožile plazove. Foto: EPA
Narastle vode so ponekod sprožile plazove. Foto: EPA
Deli Evrope pod vodo

Na Poljskem, ki so jo hude poplave zajele že maja, je najbolj dramatično na jugu. V Zakopanah je ponoči 34-letni moški padel v potok in umrl. V nekem jarku so našli truplo 87-letnega moškega, v kraju Muszyna pa je neki moški umrl zaradi zastoja srca med evakuacijo.

Zaradi narastlih rek je moralo domove zapustiti 3.000 ljudi. Poljski hidrometeorološki inštitut močno deževje za jug države napoveduje tudi v prihodnjih dneh. Visok je tudi vodostaj reke Odre, a je ta po ocenah meteorologov manj nevarna. V Varšavi naj bi v nedeljo izdali opozorilo zaradi nevarnosti poplav.

Izredne razmere na Slovaškem
Na Slovaškem, kjer so razglasili izredne razmere, poplave ogrožajo obe največji mesti, Bratislavo in Košice. V Bratislavi je bregove prestopila Donava, v Košicah pa so morali zaradi poplav ponoči evakuirati okoli 1.500 ljudi.

Prometne povezave, ki povezujejo vzhod in zahod države, so na več mestih prekinjene. Zaradi nastalih razmer je slovaška vlada na izrednem zasedanju prizadetim namenila 25 milijonov evrov takojšnje pomoči.

Poplave ba Madžarskem motijo promet
Razmere so še vedno kritične na Madžarskem, kjer so do zdaj evakuirali več kot 2.300 ljudi. Posebej ogroženi sta okrožji Borsod in Szabolcs na severovzhodu države, kjer so bregove prestopile reke Hernad, Sajo in Bodva. Poplave močno motijo promet.

Velika gospodarska škoda na Hrvaškem
Razmere na poplavljenih območjih Hrvaške se še niso povsem umirile. Nevarnost poplav, še posebej v Slavoniji, ostaja, oblasti pričakujejo nov vodni val na Donavi. Poplave so povzročile veliko gospodarsko škodo. Pri odpravljanju posledic prebivalcem pomaga tudi vojska.

V Srbiji se vodotoki rek ponoči niso bistveno spremenili. Srbsko ministrstvo za notranje zadeve je sporočilo, da so v Beogradu namerili povišano raven Donave in Save.

Deli Evrope pod vodo