Nekatera območja so popolnoma pod vodo. Foto: EPA
Nekatera območja so popolnoma pod vodo. Foto: EPA
Avstralski boj z vodo
Razmere v Brisbaneu vedno slabše

Osrednji Brisbane je po poročanju BBC-ja dobesedno mesto duhov - elektrike ni, prebivalce pa oblasti pozivajo k evakuaciji. Poslovni center mesta je popolnoma opustel, trgovine pa so izobesile izveske, da bodo ostale do preklica zaprte. Pričakujejo, da bodo poplave še danes močno zadele 50 predmestij, nekatera območja pa bodo popolnoma pod vodo.
Zahodno od prestolnice Queenslanda je mesto Ipswich tako rekoč poplavljeno, razmere tam pa opisujejo kot "totalni kaos".
Število smrtnih žrtev zaradi poplav v Queenslandu je za zdaj 12, pri čemer pa pogrešajo še skoraj 100. ljudi. Premierka te južne avstralske zvezne države Anna Bligh je dejala, da je dobra novica ta, da je za zdaj nehalo deževati, kar pomeni, da se bodo vsaj reševalne ekipe lahko podale v iskalno akcijo. A policija se pripravlja na najhujše.
Prizadetih 200.000 ljudi
Tamkajšnji mediji menijo, da bodo poplave vrhunec dosegle v četrtek, gladina narasle vode pa naj se ne bi spustila vse do sobote. Predvidevajo, da bo raven vode višja od rekordnih 5,45 metra iz uničujočih poplav leta 1974.
Poplave v Queenslandu so do zdaj povzročile že na milijarde dolarjev škode in prizadele 200.000 ljudi. Najboj smrtonosne poplave do zdaj so zadele Toowoombo, mesto zahodno od Brisbana, kjer je v ponedeljek umrlo najmanj 10 ljudi. Oblasti se bojijo, da bo končna številka še precej višja.
Vremenska napoved ni obetavna. Na nekaterih območjih pričakujejo še več dežja, poplave pa zdaj grozijo še sosednjemu Novemu Južnemu Walesu.

Avstralski boj z vodo
Razmere v Brisbaneu vedno slabše