Mesto Rockhampton je odrezano od sveta, pomoč pa jim bodo dostavili z vojaškimi letali in helikopterji. Foto: EPA
Mesto Rockhampton je odrezano od sveta, pomoč pa jim bodo dostavili z vojaškimi letali in helikopterji. Foto: EPA
Avstralija
Poplavljeno območje je veliko kot Francija in Nemčija skupaj. Foto: EPA
Avstraliji še nekaj tednov grozijo poplave

V Rockhamptonu, kjer so naraščajoče vode povsem zalile mesto in poplavile vse, razen ene ceste, je od sveta odrezanih več kot 77.000 ljudi. Osnovne življenjske potrebščine in pomoč bodo reševalci prebivalcem dostavljali z vojaškimi letali in helikopterji, svoje domove pa je že moralo zapustiti na stotine prebivalcev.

Letališče v Rockhamptonu, ki je pomembno stičišče zračnih poti v regiji, so zaradi poplavljenih vzletnih stez zaprli za promet, poplavljena je tudi večina glavnih cest in železniških poti v mestu. Zaradi vode je izpadla tudi električna energija.

V ponedeljek naj bi poplavne vode narasle na devet metrov, do srede pa naj bi se dvignile na 9,4 metra, kar bi ogrozilo še dodatnih 4.000 gospodinjstev.

V Queenslandu umrli že trije ljudje
Poplave so prizadele severovzhod države, predvsem območje v zvezni državi Queensland, ki je veliko kot Francija in Nemčija skupaj. Več kot 20 mest v Queenslandu je pod vodo, poplave pa so prizadele več kot 200.000 ljudi. Avstralske oblasti so že potrdile, da so v poplavah umrli trije ljudje. Poleg ženske, ki jo je voda v avtomobilu odnesla s ceste, je umrl še 38-letni moški, ki ga je voda zalila na čolnu, in ženska, ki jo je voda prav tako zalila v avtomobilu.

Oblasti v Queenslandu opozarjajo, da bi lahko kriza, ki je nastala zaradi poplav, trajala več kot mesec dni. "Glede na obseg katastrofe lahko pričakujemo, da se voda ne bo umaknila še več tednov," je povedala premierka Queenslanda Anna Bligh in dodala, da jih čaka zelo naporen prvi mesec novega leta.

Gillardova obljubila pomoč prizadetim območjem
Avstralska premierka Julia Gillard je že obljubila pomoč prizadetim območjem. "To je huda naravna katastrofa, od katere si še nekaj časa ne bomo opomogli," je povedala Gillardova in dodala, da je obseg poplav v Queenslandu nepredstavljiv in da zvezna država potrebuje združeno državno pomoč.

Avstraliji še nekaj tednov grozijo poplave