Severovzhod Avstralije si bo praznike žal še kako zapomnil. Foto: Reuters
Severovzhod Avstralije si bo praznike žal še kako zapomnil. Foto: Reuters
Avstralija pod vodo

41-letna ženska je z vozilom prečkala most v okolici zaliva Carpentaria in se na njem srečala še z enim avtomobilom. Oba je odneslo, a je reševalcem uspelo rešiti osem ljudi, za žensko pa je bilo prepozno. Število žrtev je glede na obsežnost poplav presenetljivo nizko, vendar oblasti opozarjajo, da bi se lahko v prihodnjih dneh precej povzpelo.

Poplavljeno območje veliko za Francijo in Nemčijo skupaj
Poplave so prizadele severovzhod države, natančneje območje v zvezni državi Queensland, veliko kot Francija in Nemčija skupaj. Narasle vode - nekateri poplave opisujejo kar kot "biblične" - so od sveta odrezale več kot 20 mest, vremenoslovci pa opozarjajo, da se bo ponekod gladina vode še zviševala.

Obnova bi lahko Avstralce stala več kot milijardo ameriških dolarjev, kar nekaj časa pa bo trajalo, da si bodo opomogli tudi rudarska industrija, turizem in kmetijstvo.

V nekaterih mestih, kot sta Emerald in Bundaberg, imajo srečo, saj je voda nekoliko upadla, tako da se domačini počasi vračajo v svoje domove, drugod pa morajo ujetim prebivalcem hrano dobavljati s helikopterji.

Nič kaj obetavne niso niti napovedi, saj se območju približuje nov vihar, ki bo prinesel obilno deževje z močnim vetrom, lahko pa tudi točo.

Avstralija pod vodo