Pogled iz zraka na poplavljeno mesto Emerald v Queenslandu. Foto: EPA
Pogled iz zraka na poplavljeno mesto Emerald v Queenslandu. Foto: EPA

Prizadeta so zlasti mesta Emerald, Bundaberg in Rockhampton v zvezni državi Queensland. Ljudi, ki so ostali brez strehe nad glavo, so namestili v začasna bivališča, nekateri pa so odšli k prijateljem ali sorodnikom. Premierka zvezne države Queensland Anna Bligh je dejala, da gre za katastrofo, kakršne ne pomnijo. Pod vodo so številna mesta, skupnosti in celotna območja. Narasle vode so posledica obilnega deževja, ki ga je prejšnji teden prinesel tropski ciklon Tasha.

Po navedbah Blighove bo škoda zaradi poplav narasla na več milijard avstralskih dolarjev. Opozorila je tudi, da naj voda ne bi upadla še najmanj deset dni, odpravljanje posledic pa bo najverjetneje trajalo več tednov.

V Džedi tokrat brez žrtev
Močno deževje je v mestu Džeda v Savdski Arabiji povzročilo hude poplave, ki so ustavile promet, prebivalci pa se skozi mesto prebijajo po vodi, ki jim sega do pasu. V mestu Džeda je lani v poplavah umrlo 123 ljudi. Oblasti so zatrdile, da tokratne poplave niso zahtevale žrtev. Gmotna škoda pa je velika, domovi številnih prebivalcev so namreč povsem poplavljeni.