Gorilje meso je za mnoge v Afriki specialiteta in kjer je povpraševanje, tam je tudi ponudba. Foto: www.endangeredspeciesinternational.org
Gorilje meso je za mnoge v Afriki specialiteta in kjer je povpraševanje, tam je tudi ponudba. Foto: www.endangeredspeciesinternational.org
Nižinska gorila
Medtem ko nekateri kosi goril končajo na krožnikih, pa se drugi uporabijo proti urokom. Foto: www.endangeredspeciesinternational.org

Divji lovci gorile razsekajo in jih nato predajo trgovcem, ki jih prepeljejo po reki do velikih mest, kjer se znajdejo na tržnicah kot posebna specialiteta. Skrito preiskavo je izvedla okoljevarstvena organizacija za zaščito ogroženih vrst (Endangered Species International), katere predstavniki so se pogovarjali s trgovci in prodajalci na tržnicah v mestu Pointe Noire, drugem največjem v tej osrednjeafriški državi, poroča BBC.

Prgišče dolarjev za kos gorile
V organizaciji se bojijo, da je na ta način vsako leto pobitih še več sto goril v drugih delih države. "Gorilje meso narezano in dimljeno prodajajo po okoli šest dolarjev za kos v velikosti dlani. Na voljo so tudi roke goril," je dejal predsednik organizacije Pierre Fidenci in pojasnil, da so sčasoma pridobili zaupanje vpletenih v trgovini z goriljim mesom in tako ugotovili, da vse meso prihaja iz ene pokrajine - Kouilou.

Z delom na terenu se je razkrila dejanska razsežnost dvijega lova. "Menimo, da je na območju ostalo še okoli 200 goril," pravi Fidenci, ki ocenjuje, da so vsak mesec ubiti štirje odstotki gorilje populacije oz. kar polovica v enem letu. Ob tem je najbolj skrb vzbujajoče dejstvo, da divji lovci za svoje tarče najpogosteje izbirajo starejše gorile v reproduktivni dobi, saj imajo te največ mesa. Ob tako brezobzirnem lovu so napovedi črnoglede in v organizaciji menijo, da bi lahko gorile popolnoma izginile iz pokrajine.

Ker oblasti v Kongu ne naredijo ničesar proti divjemu lovu, se nameravajo v organizaciji proti divjemi lovu boriti z zagotavljanjem aleternativnih prihodkov domačinom, želijo pa tudi delati z lovci in ne proti njim. Fidenci še upa, da jim bo s preostalimi okoljevarstvenimi organizacijami uspelo vzpostaviti naravne rezeravte za gorile.

Velika ogroženost goril
Zahodne nižinske gorile veljajo za zelo ogroženo živalsko vrsto, saj se je njena populacija v treh generacijah zmanjšala za kar 80 odstotkov. Na njihovem celotnem habitatu, ki se razteza čez nekaj afriških držav, naj bi jih bilo med 100.000 in 125.000, čeprav je zaradi neprehodnega gozda težko določiti njihovo natančno število.