V desetih letih bodo s toplotno črpalko prihranili povprečno 37 odstotkov stroškov energije pri ogrevanju in hlajenju ali približno 150 tisoč evrov na leto. Foto: BoBo
V desetih letih bodo s toplotno črpalko prihranili povprečno 37 odstotkov stroškov energije pri ogrevanju in hlajenju ali približno 150 tisoč evrov na leto. Foto: BoBo

Gre za prvi korak k energetski učinkovitosti, ki jim bo prinesel dobro tretjino prihranka pri stroških energije.

V nekaj tednih bodo zagnali še toplotno črpalko v Salineri in družba Hoteli Bernardin bo tako začela dolgoročno strategijo upravljanja energetskih virov.

Zdaj pregledujejo vse svoje objekte, ki so energetsko razmeroma potratni, nato se bodo odločili za ukrepe, pravi predsednik uprave Marko Jazbec: "Mi se nadejamo, da bomo s tem projektom, pa tudi s tistimi, ki sledijo, uspeli v družbi Bernardin učinkoviteje upravljati s porabo naših virov, tako energije kot vode. Nadejamo se prihraniti kar nekaj denarja in na ta način postati bolj konkurenčni na trgu turizma."

Z opustitvijo ogrevanja na kurilno olje bodo emisije CO2 zmanjšali za okoli 500 ton na leto, pravi Luka Komaze, direktor družbe GGE, ki je naložbo, vredno približno pol milijona evrov, prevzela po modelu energetskega pogodbeništva.

Zgradili so umeten morski greben
Vodja projekta Peter Habjan je povedal, da se črpalki napajata iz morskega zajema 130 metrov oddaljenega od obale na globini 13 metrov: "Zgradili smo umetni greben. Težava slovenskega morja je, da je v njem precej mulja in ribe se nimajo kam skriti. Zato smo zgradili umetno tvorbo, ki smo jo poskusili čim bolj približati naravnemu videzu. Gre za nekakšen labirint kamna in betona, v katerem bodo, smo prepričani, ribe našle svoje domovanje."

Projekt nima škodljivih vplivov na okolje, zagotavlja Habjan, spremljali ga bodo tudi na morski biološki postaji. V desetih letih bodo s toplotno črpalko prihranili povprečno 37 odstotkov stroškov energije pri ogrevanju in hlajenju ali približno 150 tisoč evrov na leto.