Na Irskem živi kar 7,3 milijona krav – več kot ljudi. Foto: EPA
Na Irskem živi kar 7,3 milijona krav – več kot ljudi. Foto: EPA

Na Irskem se je količina zračnih emisij v zadnjih letih povečala, zato je vlada predstavila nov načrt zmanjševanja izpustov. Kmetijski sektor mora do leta 2030 emisije zmanjšati za četrtino. V drugih sektorjih so cilji še bolj ambiciozni, v prometu naj bi izpuste zmanjšali za polovico, v komercialnih in javnih zgradbah pa za 40 odstotkov.

Kmetijski sektor sicer proizvede 37,5 odstotka vseh irskih emisij, kar je najvišji delež v Evropski uniji, poroča Guardian. Precejšen delež izvira iz metana, ki ga proizvaja živina.

Na Irskem je okoli 135.000 kmetij, na katerih skupno vzrejajo okoli 7,3 milijona glav goveda. Krav, bikov, telet in volov je na Irskem tako več, kot je ljudi, ki jih je okoli pet milijonov.

Kmetovalci opozarjajo, da novih emisijskih ciljev ne bomo mogli doseči brez številčnega zakola goveda.

Razveljavitev mlečnih kvot vodila v podvojeno število molznic

Sorodna novica Nova Zelandija namerava zaradi izločanja metana obdavčiti krave in ovce

Ob tem so še toliko bolj ogorčeni, ker je vlada po letu 2015, ko je Evropska unija razveljavila t. i. mlečne kvote, spodbujala govedorejo. Kmetje so vlagali v novo opremo in tehnologije, čreda molznic na Irskem pa se je povečala skoraj za polovico. Irsko maslo, sir in drugi mlečni izdelki, ki jih 90 odstotkov izvozijo, so napolnili police supermarketov po svetu.

"Govorilo se je samo o tem, kaj lahko mlekarstvo prinese za gospodarstvo in družbo. To smo tudi na veliko naredili. Zdaj je mlekarstvo glavni krivec," je za Guardian dejal vodja irskega združenja dobaviteljev kremnega mleka Pat McCormack.

Ali bo treba odvečni milijon krav zaklati?

Kmetje zdaj vlado obtožujejo, da bodo morali zaradi novega emisijskega načrta zaklati svoje črede. Doslej sicer še ni prišlo do množičnih protestov po vzoru kmetov na Nizozemskem.

Kmetje namreč upajo, da bi predlagane spremembe podnebnih strokovnjakov za izračunavanje emisij metana skpaj z novimi tehnologijami lahko preprečile potrebo po zmanjševanju čred.

Podnebni strokovnjak John Sweeney z univerze Maynooth je za Guardian dejal, da niti to ne bi bilo dovolj. "Samo zmanjšanje števila lahko vodi k izpolnitvi ciljev v kratkem času," je dejal in dodal, da bi po njegovi oceni število krav na Irskem morali zmanjšati za približno milijon do leta 2030.