Usoda medvedov v zadnjih dneh razdvaja Italijo. Foto: Pixabay
Usoda medvedov v zadnjih dneh razdvaja Italijo. Foto: Pixabay

V Italiji poteka burna razprava, potem ko je na začetku aprila v gozdu na Trentinskem medvedka ubila 26-letnega tekača. Pokrajinske oblasti si prizadevajo za odstrel medvedke Jj4, ki so jo pred nekaj dnevi ujeli, poleg tega pa želijo tudi zmanjšati medvedjo populacijo na območju.

Predsednik avtonomne province Trentino Maurizio Fugatti je po srečanju z okoljevarstveniki in okoljskim ministrom v Rimu ocenil, da bi bilo treba populacijo medvedov zmanjšati za okoli 70, denimo s preselitvijo na druga območja.

Združenja za zaščito živali so sicer kritična tako do zakola kot do selitve. Okoljevarstvenika pod imeni Lav in Lac, ki sta tudi sprožila tožbo, na podlagi katere je sodišče ustavilo odredbo za zakol, sta ponudila, da medvedko Jj vzameta v oskrbo, poroča Euronews.

Medvedka Jj4 potomka "Slovencev"

Minister Pichetto Fratin je v petek sicer omenil, da bo za sprejem nekaj medvedov zaprosil Slovenijo, od koder so medvedi tudi prišli na območje. 17-letna medvedka Jj4 je namreč potomka dveh slovenskih medvedov, ki so ju na Trentinsko pripeljali iz Slovenije leta 2000 in 2001 v okviru projekta EU Life Ursus.

"Treba jih je preseliti, kamor se bo dalo. Zdaj imamo nekaj stikov, videli bomo, kam bi jih lahko preselili in na kakšen način," je še dejal minister po poročanju agencije Ansa.

Tudi v Sloveniji je medvedov očitno preveč

S težavami zaradi povečane populacije medvedov se sicer spopada tudi Slovenija. Ministrstvo za naravne vire in prostor je ta mesec izdalo odločbo za odstrel 230 rjavih medvedov. Populacijo rjavega medveda v Sloveniji želijo s trenutnih 1100 v prihodnjih letih zmanjšati na 800.