Mladenki sta osvežitev našli v Berninijevi fontani rek v središču Rima. Foto: EPA
Mladenki sta osvežitev našli v Berninijevi fontani rek v središču Rima. Foto: EPA
Bolnišnica v Pakistanu
Vročina v Pakistanu je zahtevala številne žrtve in marsikoga pripeljala v bolnišnico. Foto: EPA

V številnih mestih so zaradi visokih temperatur organizirali posebne službe za pomoč šibkim in starejšim prebivalcem, ki trpijo v mešanici vročine in vlage.

Mediji poročajo, da je zaradi vročine umrlo najmanj pet starejših prebivalcev. Caritas je za starostnike organiziral brezplačne avtobusne prevoze na morje. Vročinski val je Italijo nazadnje prizadel leta 2003, ko je zaradi vročine umrlo najmanj osem tisoč ljudi.


Priporočamo vam tudi ogled fotozgodbe Vremenske ujme.

Temperature še višje
Vremenoslovci napovedujejo, da se bodo v ponedeljek temperature v Torinu povzpele nad 40 stopinj Celzija, lokalne oblasti pa pričakujejo, da se bodo poškodbe, povezane z vročino, povečale še za enkrat toliko, kolikor jih je običajno.

Grožnja za pridelke
Italijanski kmetje opozarjajo, da bi lahko nizko stanje voda v rekah, jezerih in rezervoarjih ogrozi letošnji pridelek. Na severu Italije je stanje kritično, saj je vode za namakanje polj le še naslednja dva tedna. Reka Pad je že dosegla zgodovinsko najnižje vrednosti stanja vode.

V Aziji že prek 460 mrtvih
Neznosna vročina je tudi v JV Aziji. V zadnjih dveh mesecih je zaradi nje umrlo že več kot 460 ljudi, v Indiji pa temperature že več tednov vztrajajo nad 40 stopinjami, v Pakistanu celo nad 46 stopinjami.

Med žrtvami so predvsem revni in starejši prebivalci, ki se nimajo kam umakniti pred vročino in jih najbolj pesti pomanjkanje vode. Oblasti upajo na čimprejšnji začetek monsunskega deževja, ki se običajno začenja julija.