Andrej Pečenko Foto: RTV SLO
Andrej Pečenko Foto: RTV SLO

Leto 2003 je bilo res nekaj izjemnega, zaenkrat pa smo še daleč od rekorda po številu dni s temperaturo nad 30 stopinj, tako da letos tudi ne bo toliko vročih dni, je še dejal.


Celoten klepet z Andrejem Pečenkom si lahko preberete tukaj.
Gost je napovedal kar velika nihanja, a vseeno zagotovil, da vročina bo. Pri tem se je skliceval na napovedi centra za srednjeročno in dolgoročno napoved vremena v Readingu in sklenil, da bo na koncu tako ali tako vse skupaj okoli povprečja.

Dolgoročne napovedi precej nezanesljive
Glede napovedovanja vremena je dejal, da je po izkušnjah najboljša napoved do okrog pet, šest dni naprej. Bolj dolgoročno pa je po njegovih besedah zelo težko točno napovedati. Dolgoročne napovedi povedo predvsem, kakšen tip vremena bo prevladoval, pa še te napovedi naj bi bile precej nezanesljive.

Sodelovanje tudi z drugimi državami
Pečenko še pojasnjuje, da slovenski vremenoslovci sicer največ sodelujejo z bližnjimi državami, predvsem v okviru alpskega vremenoslovja. Zadnjih deset let je tudi bolj tesno sodelovanje s francosko vremenoslovno službo, smo pa tudi člani centra za srednjeročno in dolgoročno napoved vremna v Readingu, od koder dobivamo največ prognostičnega gradiva (kart), je še dodal v enemu od odgovorov.