Kavčič meni, da bi lahko v Sloveniji mnogo dosegli že samo na področju hidroenergije. Foto: MMC RTV SLO
Kavčič meni, da bi lahko v Sloveniji mnogo dosegli že samo na področju hidroenergije. Foto: MMC RTV SLO

Prepričan je, da je uvajanje evropskih principov delitve energetskega trga bolj v prid prelivanju javnih sredstev v zasebne roke: "Razpeti smo med dilemo: ali ohranjati sedanje stanje ali pa se bomo pridružili drznejšim in šli v trajnostno energijo. Ovire niso v potencialu obnovljivih virov energije, temveč so največja ovira vplivi interesnih skupin in strankarska politika."

Pri hidroenergiji tudi mnogo delovnih mest
Predsednik državnega sveta je na konferenci Greenpeaca, kjer so razpravljali, ali lahko obnovljivi viri energije zadostijo energetskim potrebam Slovenije do leta 2050, poudaril, da se temeljne težave energetike skrivajo na področju svetovne finančne industrije. "Ni res, da manjka denar in da bi morali varčevati pri plačah in pokojninah srednjega razreda," pravi in dodaja, da naj bi bilo ogromno finančnih sredstev že samo v davčnih oazah.

Sicer pa bi naša država lahko po njegovem mnenju ogromno dosegla v hidroenergiji, kjer bi lahko ustvarili močne multiplikativne učinke na gospodarsko klimo in odpiranje novih delovnih mest ter vplivali pozitivno na gradbeništvo.

Obnovljivi viri se bodo začeli ceniti
Edina prava pot v nacionalnem energetskem programu, ki je prav zdaj v sprejemanju, je po besedah vodje Greenpeace Slovenija Nine Štros trajnostna. "V naslednjih desetletjih nas čaka veliko investicij v energetsko infrastrukturo. Lahko vlagamo v svoje znanje in v alternative ali pa v ohranjanje obstoječega stanja," je prepričana.

Stroški za obnovljive vire energije se vse bolj nižajo, postajajo vse bolj konkurenčni, pa poudarja Frauke Thiess iz Greenpeaca. Okrog leta 2035 naj bi prišlo do točke, ko se bo energija iz obnovljivih virov začela ceniti v primerjavi s tradicionalnimi viri, je še dodala.