Jedrska elektrarna znova obratuje. Foto: MMC RTV SLO
Jedrska elektrarna znova obratuje. Foto: MMC RTV SLO

Pred tednom dni se je jedrska elektrarna samodejno ustavila, saj je prišlo do izpada zunanjega električnega napajanja zaradi napake na daljnovodu proti Zagrebu. Zaustavitev ni imela vplivov na okolje.

Po zaustavitvi našli nekaj pomanjkljivosti
V JEK-u so zagotavljali, da je za težave kriva infrastruktura, ki nima povezave z jedrsko energijo, medtem ko so na upravi za jedrsko varnost povedali, da so po tem našli nekaj pomanjkljivosti tudi na določenih sistemih v nuklearki.

Tako je bilo pred vnovičnim zagonom treba odpraviti težave pri sistemu tesnilnega olja, ki skrbi za tesnost glavnega generatorja, mazalnega olja turbine in sistemu predgrevanja sekundarne napajalne vode, hkrati pa so opravili še manjše vzdrževanje motorja reaktorske črpalke.

Dela je preverila inšpekcija uprave za jedrsko varnost, zdaj pa jedrska elektrarna znova deluje.

Evropski poslanec dvomi o varnosti JEK-a
Je po o varnosti krške nuklearke podvomil avstrijski evropski poslanec Andreas Mölzer ter na Evropsko komisijo in Svet EU-ja naslovil vprašanje o njeni varnosti. Mölzerja, ki je v Evropskem parlamentu samostojni poslanec, zanima stališče evropskih institucij do tega, da Slovenija ne izpolnjuje svoje zaveze iz pristopnih pogajanj z EU-jem, da se bo na srednji rok odpovedala pridobivanju električne energije iz jedrskih virov. "V primeru nesreče v JEK-u radioaktivni oblak ne bi ogrozil le Avstrije, temveč tudi Italijo in Madžarsko," poudarja poslanec. Opozarja tudi na nevarnost odlagališča jedrskih odpadkov v okolici Krškega, ki je tako kot sama elektrarna na potresno ogroženem območju.