Februarja je Kitajska doživela najhujše snežne nevihte v zadnjih 50 letih. Foto: EPA
Februarja je Kitajska doživela najhujše snežne nevihte v zadnjih 50 letih. Foto: EPA
El Nino
Grafika iz leta 1998 prikazuje umikanje toplega toka El Nino (belo-rdeča barva). Vijolična barva predstavlja hladne oceanske vode, ki so nakazovale prihod hladnega toka La Nina. Foto: EPA

Učinek La Nine bo opazen tudi poleti, kar pomeni, da bodo temperature nižje, kot so bile leta 2007. Ker se temperature od leta 1998, ko je bil svet pod vplivom El Nina, sploh ne dvigujejo več, to povzroča dvom o teoriji o podnebnih spremembah.

Topli El Nino, hladna La Nina
La Nina in El Nino sta dva močna toka v Tihem oceanu, ki imata vpliv na dogajanje po vsem svetu. Ko se pojavi El Nino, to pomeni otoplitev planeta, ko je "glavna" La Nina, pa ohlajanje. Letos je Tihi ocean v prijemu izredno močne La Nine, ki je prispevala tudi k hudim poplavam v Avstraliji in izredno nizkim temperaturam in snežnim metežem v nekaterih delih Kitajske.

Bodo temperature še rasle?
Manjšina strokovnjakov se zato sprašuje, ali je globalno segrevanje ozračja že doseglo višek, saj se je Zemlja bolje odzvala na toplogredne pline, kot je bilo pričakovati. Večina pa jih še vedno vztraja, da vse kaže na postopno segrevanje ozračja.

"Ne smemo preučevati le enega leta, temveč dogajanje v daljšem časovnem obdobju. To kaže, da se povprečna temperatura na svetu dviguje, La Nina pomeni le začasno odstopanje od tega trenda. Vedno so bila in vedno bodo toplejša in hladnejša leta, a za skupno gledanje na podnebne spremembe je pomembno le, da kazalci kažejo na dviganje temperatur," je prepričan generalni sekretar Svetovne meteorološke organizacije Michel Jarraud.

Po nekaterih predvidevanjih naj bi se v manj kot v petih letih spet pojavil El Nino in prinesel nove visoke temperaturne rekorde.

A. P.