Ministrstvo za okolje in prostor je odstopilo od načrta, da ukine subvencije za fosilna goriva. Foto: MMC RTV SLO/ Miloš Ojdanić
Ministrstvo za okolje in prostor je odstopilo od načrta, da ukine subvencije za fosilna goriva. Foto: MMC RTV SLO/ Miloš Ojdanić

Klimatologi in okoljevarstveniki so razočarani predvsem zato, ker je ministrstvo za okolje, podnebje in energijo odstopilo od načrta, da ukine subvencije za fosilna goriva. Velik delež teh je dodeljen prometnemu sektorju kot vračanje trošarin za komercialni dizel avtoprevoznikom. Je pa slišati tudi pozitivne odzive na to, da dobivamo zakonsko podlago za spopadanje s podnebno krizo.

Prihajajoči podnebni zakon bo naslovil prilagajanje na podnebne spremembe, kamor sodi tudi ukrepanje ob izrednih dogodkih. A kot pravi klimatologinja Lučka Kajfež Bogataj, bi ga moral še bolj in že prej. "Jaz se bojim naslednjih poplav, ker bi ta čas lahko imeli tudi za usposabljanje, za zvišanje pripravljenosti v vseh ostalih 200 občinah, ki bodo slej ko prej na vrsti. Ker ni zakona, ker ni nekih pravnih okvirjev, tega pač ne počnemo." je povedala in dodala, da je po njenih besedah napaka, da pri podnebnih politikah popuščamo prav v času, ko tudi na evropski ravni grozi upad interesa zanjo.

Ohranjanje subvencij pomeni ohranjanje iste poti, ne pa iskanja sprememb

Vlada se odpoveduje načrtom ukinitve subvencij za fosilna goriva, kar zakon razvodeni, namesto da bi dal signal za nove pristope. "Ohranjanje subvencij pomeni ohranjanje iste poti, istega mišljenja, ne pa iskanje sprememb. Tako je recimo vedno v prometnem sektorju. Izpusti naraščajo, namesto da bi se vsaj ustalile. Tudi gospodarstvo potem seveda na dolgi rok ostane energetsko preveč intenzivno, kar pomeni zmanjšanje konkurenčnosti," je še dodala Kajfež Bogataj.

Da je to korak nazaj, meni tudi član vladnega podnebnega sveta Jonas Sonnenschein, Umanotera. Sogovornika se strinjata še, da je prenos direktive o prenovi sistema trgovanja z ogljičnimi kuponi, ki dajatve CO2 od goriv v prometu in ogrevanju prenaša na podnebni sklad, dober ukrep, a vse je odvisno od tega, kako bodo sredstva porabljena.

"Pomembno je, da iz podnebnega sklada financiramo pravo stvar. Področje mobilnosti in ogrevanje bo dražje, to je že jasno, ker je to evropska direktiva. Imamo kar nekaj gospodinjstev, ki živijo na pragu energetske revščine." Pozitivno je po njegovem tudi, da iz podnebnega sklada ne bomo plačevali morebitnih kazni za nedoseganje ciljev, saj bi jih tako še težje dosegli.