Lovci ocenjujejo, da je pokol izvedlo večje število volkov. Foto: Pixabay
Lovci ocenjujejo, da je pokol izvedlo večje število volkov. Foto: Pixabay

Napad se je zgodil na pašniku 50 metrov od stanovanjske hiše, ki ga varuje električna ograda, vsakodnevno pa ga nadzoruje tudi lastnik. Volk je napadel skupno 15 živali, od tega pet ovc in 10 jagnjet. Izmed najdenih živali je nekaj takšnih, ki jih je volk pokončal, nekaj pa je takšnih, ki zaradi hujših poškodb ne bodo preživele. Vse živali so bile močno poškodovane ali celo pojedene po delih telesa, je pojasnil Andrej Varl iz Lovske družine Kropa.

Po njegovih besedah so v petek ogled na terenu že opravili tudi pristojni z republiškega zavoda za gozdove, v lovski družini pa ocenjujejo, da je pokol posledica več kot enega volka.
Od pristojnih so prijeli pooblastilo za odstrel enega volka na tej lokaciji, in sicer v roku 10 dni, a za zdaj pri tem še niso bili uspešni, je povedal Varl.

V lovski družini tako vsem okoliškim rejcem, ki so po Varlovih besedah zaradi nedavnega pokola v skrbeh tudi za svojo drobnico, svetujejo, da živali pasejo zgolj podnevi, ponoči pa jih zaprejo v hlev.

Lastniki pokončanih ovc in jagnjet poudarjajo, da gre za enega večjih pokolov ovc in doslej edinega v nižinskih predelih Gorenjske. Državo, ki da je seznanjena z volkovi na Jelovici, pozivajo k ukrepanju.