Pričakovati je, da se bodo zaradi pomladnega vremena rastline dokončno prebudile. Foto: EPA
Pričakovati je, da se bodo zaradi pomladnega vremena rastline dokončno prebudile. Foto: EPA

Za danes je sicer napovedano spremenljivo do pretežno oblačno vreme, občasno so možne do manjše krajevne padavine, a se bo nebo proti večeru začelo jasniti. Najvišje dnevne temperature bodo od 11 do 16 stopinj Celzija, napovedujejo vremenoslovci. Ustaljeno vreme se bo nadaljevalo tudi v naslednjih dneh, temperature pa bodo predvidoma presegle 20 stopinj, je v nedeljo napovedal vremenoslovec Blaž Šter.

Uroš Strajnar pa je za Radio Slovenija zjutraj dejal, da nas od srede naprej čaka sončno in toplo vreme. Od četrtka naprej se bo spet okrepil veter jugozahodnih smeri. Za konec tedna pa kaže na dež.

Ta teden pa se bodo po Šterovih besedah prebudile tudi rastline, morebitnih možnosti za pozebe pa v tem trenutku še ni mogoče oceniti.

Zvončki, prvi znanilci pomladi, nas že nekaj časa razveseljujejo. Foto: EPA
Zvončki, prvi znanilci pomladi, nas že nekaj časa razveseljujejo. Foto: EPA

Enakonočje ali ekvinokcij je sicer čas, ko je sonce natančno nad ekvatorjem, kar pomeni, da je nad obzorjem toliko časa kot pod obzorjem. Noč in dan sta tako približno enako dolga. Do pojava pride dvakrat letno, in sicer okoli 20. marca ob začetku pomladi in septembra, ob začetku jeseni. Z marčevskim enakonočjem se na severni polobli začenja pomlad, na južni pa jesen.

Ob enakonočju svoja vrata odpira tudi astronomski observatorij Fakultete za matematiko in fiziko Univerze v Ljubljani na Golovcu v Ljubljani. Tako so za danes pripravili Dan odprtih vrat, udeležbo pa je treba napovedati oz. se naročiti na spletni strani observatorija.

Program je sestavljen iz dopoldanskega ogleda observatorija in večernega predavanja, obiska teleskopa Vega ter opazovanja zvezd prek teleskopa na bližnjem travniku. Ob tem so v observatoriju poudarili, da opazovanje zvezd v primeru slabega vremena odpade.